Predstavljamo vam pisce i književnike: Marica Behtan

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Marica Behtan

———–

Bilješka o pjesnikinji

Marica Behtan Cecelja rođena je 02.12. 1960. Dosad je objavila četiri zbirke pjesama.

Piše pretežno ljubavne i socijalne pjesme.

Vrlo često se osvrće na umor, smislenost života, njegovog trajanja, te vječitu težnju za mirom u kući i izvan nje. Ne priznaje smrt kao kraj svega.

Piše i kajkavsku i religijsku poeziju.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka pjesama “Obrisi

http://www.digitalne-knjige.com/behtan.php

———–

Naslovnice knjiga:

———–

Recenzija:

POEZIJA SAMOĆE

Odjednom, dok sunca proplamsaj resi stihove preda mnom, iz tog crnog mora riječi podiže se val koji traži dodir nečije ruke, vapaj pjesnikinje za oslobođenjem, titraj duše koji će prepoznati dušu koja tone u neizmjernu tamu i koja za sobom ostavlja komadiće rasparane haljine života što tu i tamo oboji svojim životnim bojama učmalost prolaznosti.

Maricu upravo ta prolaznost koja nabire tugu u kutu usana vodi u nove poetske sfere kojima se iskreno, snažno i bolno suprotstavlja nametnutoj sudbini, i ona kao plamen svijeće gori i donosi svjetlo u zatamnjenu nutrinu svoje duboke osobnosti.

Tražeći potporu u vjeri i u obitelji, na trenutak u svojoj zbirci poezije dodiruje korijenje što se zapliću u izgubljenom ”kaju”, i tu konačno dominira svojom snagom i puninom izričaja.

Nebeska snaga što ju nadkriljuje na svom putu izbavljenja upravlja njenim pjesničkim zanosom i uokviruje introspektivnu bol kao pobjedu nad samom sobom.

Moć da se izdigne i ustane iz pepela očituje se u objelodanjenoj zbirci u kojoj ćete i vi uživati. Rime u pjesama ritmički vas vode k poetskom vrhuncu na kojem poput vodoskoka pršte nesputane emocije kojima nas Marica nesebično obasipa.

Nazvah ovo moje sažimanje Maričine poezije ”Poezijom samoće” jer upravo tu prazninu i neispunjenost osjetih i sam u sebi, a to je snaga poezije, kad putujući tuđim stihovima dopreš i stigneš do sebe samoga.

Taj poetski vlak koji se bremeni prepoznatim dušama vrtoglavo vuče nadolje, i ne dopušta odstupanja.

Marica svojom poezijom ne nudi svemir, ona nudi fundament čulnosti s kojeg promatramo svemir onakav kakav je, lišen roza naočala i suvišne slatkorječivosti.

Zadržani u sferi pjesnikinjine intime, nakratko i sami ostajemo ogoljeni pred ogledalom duše. Samo o nama ovisi kakvima ćemo se vidjeti. U trenutku kad osjetimo poniranje, pružimo ruke i uhvatimo jedni druge u stihu izbavljenja, jer Marica, za razliku od mnogih nas ima tu snagu raščistiti ormar prepun proživljenih i preboljenih osjećaja.

Jednom, kad tako zajedno prođemo taj poetski purgatorij, čiste duše, ozarena lica, i izbrisanih bora sjest ćemo pred ”ogledalo duše” i nasmiješit se svome novom početku kakvog želimo i Marici, na kakvog nas i Marica upućuje ne žmireći pred novim životnim izazovima.

Krešimir Butković

 

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.