Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Digitalnu knjigu “Pjesnik i spisatelj Ivo Mijo Andrić”, Ante Stanića, predstaviti ćemo vam uz pomoć uvodne riječi priređivača knjige:

UVODNA RIJEČ PRIREĐIVAČA

Pred Vama je knjiga o djelu autora Ive Mije Andrića koji je, van svake sumnje, zadužio literaturu Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pa i šire. Autora, koji duže od pola stoljeća strpljivo ispisuje na tisuće stranica poezije, proze, aforizama, eseja, književnih prikaza i dramskih tekstova. U tom dugom razdoblju, Andrić je objavio blizu 50 knjiga koje su pohranjene u nacionalnim i mnogim gradskim knjižnicama u dvije spomenute države. Njegovi književni i stručni radovi desetljećima su zastupljeni na stranicama velikog broja listova i časopisa na prostorima ex-YU i diljem svijeta. Poezija i aforizmi prevedeni su mu na desetak jezika.

Uz sve naprijed navedeno, treba reći i zapisati, kako je riječ o autoru čije bogato književno djelo, čitalačka javnost relativno malo poznaje. Čije rukopise nakladnici u pravilu zaobilaze. O čijim se djelima književna kritika rijetko oglašava. Koga prešućuju čak i oni kritičari i prikazivači knjiga o čijim je rukopisima ili knjigama Andrić napisao i objavio veliki broj recenzija, osvrta i književnih prikaza, kako u listovima i časopisima, tako i svojim esejističko-prikazivačkim knjigama. I na koncu, čije ime i djelo nećete pronaći niti u jednoj važnijoj antologiji objavljenoj u zadnjih tridesetak godina, za što zasluge pripadaju njihovim marnim i “objektivnim” sastavljačima.

U pripremi ove knjige prikupljeni su svi raspoloživi osvrti, eseji, zapisi, recenzije i književni prikazi o književnom djelu Ive Mije Andrića koji se objavljivani u njegovim knjigama u vidu predgovora ili pogovora te u listovima “Oslobođenje” i “Večernje novine” Sarajevo, “Front slobode” i “Tuzlanski list” Tuzla, “Dnevni list” Mostar, na stranicama portala “Digitalne knjige”, kao i u književnim časopisima, “Most”, “Motrišta”, “Hrvatska misao”… Neki ranije objavljeni prikazi, izgubljeni su u vrijeme ratne opsade Sarajeva u kome je Andrić živio do 2004. godine. Zato, na ovom mjestu vrijedi barem spomenuti kako su u prijeratnom periodu o njegovim pjesmama i knjigama, između ostalih, pisali: Ivan Fogl, Pero Šimunović, Slavko Leovac, Muris Idrizović, Špiro Matijević, Rizo Džafić, Risto Trifković, Duško Trifunović, Zoran Jovanović, Petar Pajić, Branislav Brana Petrović i Muharem Pervić.

Za vrijeme rata u Sarajevu, Andrić je napisao više od 800 pjesama i preko 800 stranica dnevničkih bilješki, koje su do današnjeg dana ostale netaknute, jer za njih nitko nije pokazao nikakav interes. Od druge polovice devedesetih godina do danas objavio je više od 40 knjiga. O tim knjigama, preciznije rečeno: o nekima od njih, pisalo je jedva petnaestak autora. Riječ je uglavnom o njegovim bliskim kolegama i kolegicama, od kojih neki više nisu među živima (Atif Kujundžić, Velimir Milošević, Vojislav Vujanović, Neven Perić). Hrvatska književna kritika, uz nekoliko izuzetaka, gotovo je u potpunosti izgubila iz vida njegove knjige koje su objavljene u Zagrebu. Zbog slabog interesa nakladnika za Andrićeve književne rukopise, većina tih naslova objavljena je na portalu “Digitalne knjige” i u vlastitoj nakladi autora u simboličnim tiražima za njegove osobne potrebe.

Svi istaknuti razlozi opredijelili su priređivača da pripremi ovu knjigu, kako bi se čitatelje pobliže upoznali, makar sa onim Andrićevim djelima o kojima su pisali neki od njegovih kolega i kolegica, manje ili više poznatih pisaca iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Nadamo se da će u godinama koje slijede, Ivo Mijo Andrić i njegovo djelo, naći mjesto koje zaslužuju u književnostima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dakako i na širim prostorima, gdje su autor i njegovo djelo desetljećima prisutni.

Ako se to i ne dogodi za njegovog života, ponadajmo se da će se ostvariti barem kad pisca više ne bude među nama. Kako se, uostalom, događalo nekim, danas veoma poznatim autorima koji su, tek nakon smrti, priznati i slavljeni za svoja književna postignuća. (Ujević, Šimić …)

Tako je to sa piscima i umjetnicima u malim zemljama, gdje se kultura doživljava kao teret, a ne kao pokretač individualnog i društvenog napretka i razvitka.

Anto Stanić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/stanic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/