Predstavljamo vam pisce i književnike: Fabijan Lovrić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Fabijan Lovrić

 ———–

Bilješka o piscu:

Rođen je u Tuzli 13. rujna 1953. godine.

Za svoj je književni rad bio je višestruko nagrađivan.

Objavio je dvadesetak samostalnih naslova: pjesama, kritika, književnih tekstova, preko tisuću stranica kritika, eseja, osvrta, studija u prilogu Donat, (Zadarski list).

Bio je član: Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske, Književnog kluba Tin, Hrvatskog književnog kruga Zagreb, Društva hrvatskih haiku pjesnika, Međunarodnog instituta za književnost (International Literary Institute).

Preminuo je 10. siječnja 2023. u Kninu.

 ———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije: “Totus tus

http://www.digitalne-knjige.com/lovric.php

Zbirka poezije: “Poziv iz zemlje

http://www.digitalne-knjige.com/lovric4.php

—————

Naslovnice knjiga:

———–

Kritika:

O KNJIZI TOTUS TUUS

Lovrić nam u knjizi stihova Totus tuus kroz sonete i slobodne stihove pripovijeda povijest Isusa Krista, povijest Crkve i svoju vlastitu, ali i našu zajedničku povijest. No, za pjesnika povijest je samo jedna  i za nju kao cjelinu preuzima se odgovornost – da kroz vlastitu zbliženost, predanost progovori o njoj kao o vlastitoj, kako bi time ukazao na one elemente u njoj koji su svačiji, općeljudski. Koji su nadpovijesni.

Dr. sc. Vlado Vladić

———–

IZBIRLJIV POGLED NA PJESNI 

Josip Palada & Fabijan Lovrić, Poziv iz zemlje, priredio Fabijan Lovrić

Izbor iz nečijega pjesništva, pojedinca, skupine, naraštaja ili povijesnoga kontinuiteta, tematski ili motivski izbor ili u konačnici izbor koji to ne mora i biti, posigurno je odsutnost od mitske, unaprijed prihvaćene svijesti koja živi sebe i mimo svijeta.

To su svjesnosti koje samo sebe traže, ili imaju za pokriće ispričati istinitu priču o načinima ljudske dvojbe. Međutim, pjesničko traganje je drukčije raspolaganje istinom, zapravo je stvaranje te istine. Posve je moguće da se priređivač pjesama, kojima ne moramo znati ni njihove autore, pobrinuo podastrijeti čitatelju dragulje koji su iz zemlje i vraćaju se pri zemlju koje ih je vjekovječno i oblikovalo.

Prof. dr. sc. Antun Lučić

 

 

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.