Film ‘Veliki Lebowski’ je postao američka kulturna baština

Nacionalni filmski registar američke Kongresne biblioteke odabrao je novi set od 25 filmova koje smatra kulturološki, povijesno i estetski dovoljno značajnima za očuvanje, a između njih su dva kultna, omiljena pustolovna epa o lijenčinama – ‘Veliki Lebowski’ (The Big Lebowski) braće Ethana i Joela Coena i ‘Slobodan dan Ferrisa Buellera’ (Ferris Bueller’s Day Off) Johna Hughesa, prenosi Rolling Stone

Biblioteka je pohvalila ‘visoko istaknutu’ temu filma ‘Veliki Lebowski’ – otuđivanja, nejednakosti i klasne strukture te pozicioniranje glumačke zvijezde Jeffa Bridgesa u ulogu koja mu je odredila daljnju karijeru. Hughesov prvi film u registru, ‘Slobodan dan Ferrisa Buellera’, Biblioteka je opisala kao ‘vrhunac u karijeri’ zbog njegovog prikaza mladeži kasnog 20. stoljeća.

Među ostalim filmovima koji su odabrani u registar su ‘Spašavanje vojnika Ryana’ (Saving Private Ryan) Stevena Spielberga, ‘Rosemaryno dijete’ (Rosemary’s Baby), horor Romana Polanskog i ‘Willy Wonka i tvornica čokolade’ (Willy Wonka & the Chocolate Factory) redatelja Mela Stuarta te vestern drama ‘Mali veliki čovjek’ (Little Big Man) Arthura Penna.

Nacionalni filmski registar pokazuje izvanrednu raznolikost američke filmske baštine i različitih niti koje je čine vitalnom, rekao je knjižničar Kongresa James H. Billington. ‘Očuvanjem tih filmova štitimo ključan element američke kreativnosti, kulture i povijesti’.

———————————-

O filmu The Big Lebowski

Veliki Lebowski (eng. The Big Lebowski), komedija je braće Coen iz 1998. godine. Film opisuje nekoliko dana u životu Jeffreyja “Dudea” Lebowskog (Jeff Bridges), nezaposlenog kalifornijskog zabušanta nakon što ga zamijene za milijunaša istog imena.

U vrijeme Zaljevskog rata u Los Angelesu živi zgubidan Jeff Lebowski (J. Bridges), strastveni zaljubljenik u kuglanje, ispijanje piva i pušenje trave, koji sebe oslovljava imenom Dude. Jedne mu večeri u stan banu dvojica provalnika tražeći da im vrati novac koji je njegova supruga potrošila. Kad im objasni da nema suprugu, provalnici mu uriniraju po omiljenom sagu i odu. Shvativši da su provalnici ustvari tražili Jeffreya Lebowskog (D. Huddleston), hendikepiranog bogataša koji uistinu ima rastrošnu suprugu, Dude odluči od njega tražiti novi tepih. Lebowski mrzi besposličare, pa istjera Dudea iz kuće.

Uskoro, Lebowski ipak pozove Dudea i objasni mu da mu je supruga oteta. Sada moli Dudea da preda otkupninu otmičarima. Dude nerado pristane. U tome mu se pridruži prijatelj Walter (J. Goodman) koji predloži da otmičarima predaju lažnu torbu. Zadržavši milijun dolara za sebe, momci odu na kuglanje. No, kad izađu iz kuglane, spoznaju da im je auto, zajedno s novcem, ukraden…

“Veliki Lebowski” sastavljen je od izvanredno osmišljenih, većinom smiješnih vinjeta koje, prikazujući najšareniju moguću paletu likova, daju živopisan, ironiziran i savršeno inteligentan presjek određenih segmenata američkog društva. Kao i u većini ostalih filmova, Joel Coen je ovdje potpisan kao redatelj, Ethan kao producent, a obojica kao scenaristi (za montažu su također obojica zaslužni, ali pod uobičajenim zajedničkim pseudonimom Roderick Jaynes). U svim aspektima produkcije braća podjednako sudjeluju, a krajnji rezultat uvijek nosi jasan potpis njihovih združenih, izrazito kompatibilnih, autorskih vizija.

Veliki Lebowski nije dobro prošao u kinima, zaradivši samo 17 milijuna dolara u Americi, s budžetom od 15 milijuna. No, zato su kritike bile pozitivne. Film, poznat po svojim svojstvenim likovima, nadrealnim sekvencama snova, nekonvencionalnom dijalogu i eklektičnom soundtracku, postao je kultni klasik te prozvan “prvim kultnim filmom internetske ere”. Obožavatelji filma organizirali su Lebowski Fest, festival koji je započeo 2002. godine u Louisvilleu u Kentuckyju, a od tada se proširio na nekoliko gradova. Jedan od obožavatelja, Oliver Benjamin, osnovao je 2005. religiju zvanu Dudeizam inspiriranu svjetonazorom glavnoga lika.

———————

Kako pogledati film?

Za sve one koji dosad nisu gledali film The Big Lebowski i ne znaju kako da ga pogledaju

pripremili smo sljedeći link:

https://www.torrentdownloads.me/torrent/1663697515/

Potrebno je imati program koji se zove Utoorrent, kliknuti na link: preuzmi torrent, a dalje se snađite sami…

———————–

Pogledajte “The Big Lebowski” Official Trailer

 

———————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.