Knjige za djecu koje morate pročitati: Tom Swift, Jr., Victor Appleton, Jr

Svi mi znamo da postoje knjige koje morate pročitati. Isto tako znamo i da postoje i knjige za koje je bolje da ih nikad niste pročitali baš kao i knjige za koje neki misle da ih nipošto ne bi trebali pročitati.

No, da ne dužimo samo za vas čitatelje portala “Digitalne knjige” izabrali smo nekoliko knjiga za djecu koje svakako vrijedi pročitati ili koje ste možda neopravdano zaboravili pročitati kad ste bili dijete. To naravno ne znači da iste te knjige ne smijete i danas pročitati ili možda čak i preporučiti za čitanje svojoj djeci.

——————

Knjige za djecu koje morate pročitati: Tom Swift, Jr., Victor Appleton, Jr

Tom Swift Jr. središnji je lik u nizu od 33 znanstvenofantastična avanturistička romana za dječake, koji slijedi tradiciju ranijih romana Toma Swifta (“Senior”). Serija je bila naslovljena The New Tom Swift Jr. Adventures. Za razliku od naslova Nancy Drew i Hardy Boys koji su također bili proizvodi plodnog Stratemeyer Syndicatea, izvorne priče o Tomu Swiftu nisu bile modernizirane.

Naime odlučeno je da protagonist nove serije bude sin bivšeg Toma Swifta i njegove supruge Mary Nestor Swift. Naslovnice je kreirao ilustrator J. Graham Kaye. Naslovnice kasnije edicije serije uglavnom je nacrtao Charles Brey. Na kraju su objavljene ukupno 33 knjige.

Priče o Tomu Swiftu Jr. imale su znatno više elemenata znanstvene fantastike od ranijih serija, osobito u kasnijim nastavcima. Jedan podzaplet, koji počinje na prvoj stranici prvog sveska i nastavlja se cijelim nizom, je Tomova komunikacija, putem matematičkih “svemirskih simbola”, s bićima s ” Planeta X “. Ova tajna nikada nije u potpunosti razriješena, usprkos tome što su bića poslala uzorak oblika života sa svog planeta u knjizi #7 i umjetni “energetski mozak” da zauzme tijelo robota koje je napravio Tom u knjizi #17 .

Priče su nudile pseudo znanost koja je bila više intrigantna, nego točna. No, likovi i naslovi iz knjiga su dobro upamčeni i cijenjeni, a brojni znanstvenici, istraživači i inženjeri, uključujući Stevea Wozniaka iz Applea, tvrde da ih je na tečajeve znanosti uputio upravo Tom Swift Jr.

 


 

Što je Stratemeyer Syndicate?

Stratemeyer Syndicate bila je izdavačka tvrtka koja je objavila brojne misteriozne serije knjiga za djecu, uključujući Nancy Drew, The Hardy Boys, razne serije Tom Swift, Bobbsey Twins, Rover Boys i druge. Objavio je i sklopio ugovor s mnogim pseudonimnim autorima koji su pisali seriju od 1899. do 1987., kada je prodana tvrtki Simon & Schuster.

Osnovan od strane Edwarda Stratemeyera, Stratemeyer Syndicate bio je prvi izdavač knjiga čije su knjige bile namijenjene prvenstveno djeci, a ne odraslima. Sindikat je bio izuzetno uspješan; Jedno vrijeme se vjerovalo da su velika većina knjiga koje djeca čitaju u Sjedinjenim Državama knjige tiskao upravo Stratemeyer Syndicat.

Stratemeyer Syndicate specijalizirao se za izdavanje knjiga koje su prvenstveno trebale biti zabavne. Prema Stratemeyerovom mišljenju, uzbuđenje i želja za nizom zanimljivih i neobičnih priča učinili su takvo štivo privlačnim djeci. Stratemeyer je vjerovao da se ta želja može iskoristiti za ostvarenje velike zarade. Osnovao je Stratemeyer Syndicate kako bi izdavao i tiskao knjige na na pokretnoj traci kako bi maksimizirao njihovu popularnost.

Godine 1930. Stratemeyer je umro, a Syndicate su naslijedile njegove dvije kćeri, Harriet Stratemeyer Adams i Edna Stratemeyer Squier. Stratemeyer Squier prodala je svoj udio svojoj sestri Harriet u roku od nekoliko godina. Harriet Stratemeyer predstavila je serije kao što su The Dana Girls (1934.), Tom Swift Jr., The Happy Hollisters i mnoge druge. U 1950-ima, Harriet je počela značajno revidirati stare tomove u seriji The Hardy Boys i Nancy Drew, ažurirajući ih uklanjanjem referenci na zastarjele kulturne elemente.

Iako su te knjige bile sjajno prihvaćene od mlađe publike knjižnice su ih odbijale otkupljivati, smatrajući ih nedostojnim.  Smatralo se da knjige iz serijala uništavaju djetetove šanse da stekne mogućnost čitanja dobre literature (iako je jedna studija pokazala da to nije slučaj), da potkopava poštivanje autoriteta i da veliki dio prezira prema društvenim konvencijama nastaje zbog čitanja ove otrovne vrste književnosti.

 

 

—–

Napisao, odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.