Knjige za djecu koje morate pročitati: Svemirski brod ispod stabla jabuke

Svi mi znamo da postoje knjige koje morate pročitati. Isto tako znamo i da postoje i knjige za koje je bolje da ih nikad niste pročitali baš kao i knjige za koje neki misle da ih nipošto ne bi trebali pročitati.

No, da ne dužimo samo za vas čitatelje portala “Digitalne knjige” izabrali smo nekoliko knjiga za djecu koje svakako vrijedi pročitati ili koje ste možda neopravdano zaboravili pročitati kad ste bili dijete. To naravno ne znači da iste te knjige ne smijete i danas pročitati ili možda čak i preporučiti za čitanje svojoj djeci.

——————

Knjige za djecu koje morate pročitati: Svemirski brod ispod stabla jabuke

Svemirski brod pod stablom jabuke serijal je dječjih znanstvenofantastičnih knjiga Louisa Slobodkina, a ujedno i naziv prve knjige iz tog serijala. Knjige je objavila naklada Macmillan.

Svemirski brod koji je iznenada pao ispod stabla jabuke izgledao je poput zvijezde padalice, pa je Eddie to morao istražiti. A, ono što je pronašao tamo u mjesečinom obasjanom voćnjaku silno ga je iznenadilo. No, sve će to zasjeniti njegovo poznanstvo s Martyjem, čovječuljka iz Martinee, i mogućnost da upozna njegov svemirski brod.

Sa svojim negravitacijskim cipelama, svjetlećom kutijom s rječnikom, džepnim helikopterom i mnogim drugim nevjerojatnim spravama, sve to promijenilo je Eddiejev uobičajen posjet farmi njegove bake iz mirnog odmora u vrtoglavu avanturu. No uzbuđenje je stvarno počelo kada je Marty izgubio svoju tajnu moć!

Sve to čini ovu knjigu znanstvenom fantastikom u njenom najzabavnijem obliku.

 


 

Tko je bio Louis Slobodkin?

Louis Slobodkin (1903. – 1975.) bio je američki kipar, pisac i ilustrator brojnih dječjih knjiga .

Slobodkin je rođen 19. veljače 1903. u Albanyju, New York . Pohađao je Beaux-Arts Institute of Design u New Yorku od 1918. do 1923. Radio je kao operater u dizalu, perač posuđa i tvornički radnik.  1927. oženio se s Florence Gershkowitz, pjesnikinjom i piscem knjiga za djecu. Imali su dvoje djece, Lawrencea i Michaela.

Učeći se svim vrstama umjetnosti od ranog djetinjstva, Slobodkin je počeo izrađivati kipove već u dobi od deset godina. Godine 1938. njegov je kip “Abraham Lincoln, popravljač ograda” bio izložen na Svjetskom sajmu 1939.–1940 . Kad ga je Slobodkin sa suprugom otišao vidjeti, kip je bio uklonjen. Različiti su izgovori zašto je to tako, uključujući i to da je prevelik za prostor i da stvara sjene te da je neku ženu uvrijedio pogled na taj kip. Povjerenik sajma Edward J. Flynn na kraju je potvrdio da je kip uništen. Slobodkin je pokrenuo tiskovnu kampanju koja je rezultirala time da je dobio novu narudžbu da ponovno izlije kip u broncu. Nova verzija tog kipa postavljena je u zgradu sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova u Washingtonu, DC , a drugi brončani odljev nalazi se u Lincolnu, Nebraska.

Louis se nije odmah počeo baviti dječjom književnošću. Ilustrirao je svoju prvu dječju knjigu 1941., The Moffats , svoje prijateljice Eleanor Estes, s kojom je surađivao na još pet knjiga. Godine 1944. osvojio je Caldecott medalju za ilustraciju Mnogo mjeseci, koju je napisao James Thurber. Napisao je i ilustrirao popularnu seriju knjiga The Space Ship Under the Apple Tree. Bio je i autor Skulpture; Načela i praksa.

Tijekom svoje karijere Slobodkin je ilustrirao gotovo 90 knjiga, od kojih je 50 i napisao. Surađivao je sa suprugom na pet knjiga od 1958. do 1969., uključujući The Cowboy Twins (1960.). Slobodkinova posljednja knjiga bila je Wilbur The Warrior, objavljena 1972. godine.

Preminuo je od zatajenja srca u svom domu u Bay Harbor Islands, Florida, 8. svibnja 1975.

 

 

—–

Napisao, odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.