Ovo su knjige koje ni danas ne smijete čitati!

Cenzura riječi i pisanih djela danas je raširenija nego ikada, a osim političkih i religijskih knjiga, cenzura pogađa i sve druge vrste književnosti pa čak i dječju literaturu i rječnike. Popis zabranjivanih djela je zaista velik, pa smo vam ovaj put odlučili nabrojati samo neke od poznatijih knjiga, koje su i dan danas zabranjene diljem svijeta…

Dnevnik Anne Frank

Dnevnik Anne Frank je priča koju je napisala istoimena djevojčica tijekom skrivanja od nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata. Diljem svijeta je ova knjiga simbol i podsjetnik na sve žrtve holokausta. Ipak, Libanon je 2010. godine zabranio ovo djelo zbog činjenice da Anna Frank pozitivno govori o cionizmu i o državi Izrael. U ovom su slučaji motivi zabrane jasno političke prirode, no zanimljivo je kako je Dnevnik Anne Frank zabranjen i u američkoj saveznoj državi Virginiji uz objašnjenje kako promiče seksualne eksplicitnosti i homoseksualizam.

Životinjska farma

Orwellovo djelo kontroverzno je od samog svojeg nastanka. Paradoksalna je činjenica da ga je 40-ih godina zabranio i Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države. Dok su Sovjeti shvatili Orwellovo djelo kao kritiku totalitarnog komunizma, Amerikanci su dijelove Životinjske farme interpretirali kao socijalističku propagandu. Nakon pada Berlinskog zida ovakav ideološki konflikt je izgubio na važnosti, no ovo malo književno remek djelo nije prestalo privlačiti zabrane. Ujedinjeni Arapski Emirati su knjigu zabranili 2004. godine zbog prikaza svinja koji se kosi s muslimanskim poimanjem te životinje.

Da Vincijev kod

Kada je Dan Brown objavio Da Vincijev kod Katolička se crkva odmah podigla na zadnje noge. Dijelovi romana su bili neprihvatljivi zbog interpretacije Kristovog života s kojim se Vatikan ne slaže. Propaganda koju je Sveta Stolica vodila u zapadnom svijetu protiv teza koje Brown iznosi nije naišla na plodno tlo, te je Da Vincijev kod uskoro postao svjetski hit. Libanonci su naputke vjerskih vođa shvatili puno ozbiljnije, pa je u njihovoj zemlji ova knjiga zabranjena odmah nakon objave .

120 dana Sodome

Djelo markiza de Sada napisano je davne 1905. godine i od tada za sobom vuće horde cenzora. Opscenost koju prikazuje previše je za mnoge pa su je tijekom zadnjih stotinjak godina mnogi izabranjivali. Južna Koreja je prije pet godina donijela odluku o nepoželjnosti 23 knjige, a među njima je svoje mjesto našao i markiz sa svojih 120 dana Sodome.

Sotonski stihovi

Salaman Rushdie je jedan od najkontroverznijih i najznačajnijih pisaca u posljednjih 50 godina. Njegova dva romana Djeca ponoći i Sotonski stihovi stavili su ga na udar vjerskih vođa iz cijelog svijeta. Prvom knjigom je kritizirajući suvremeni indijski indentitet na noge podigao hinduiste, dok mu je drugo djelo donijelo još više problema. Govoreći o vjerskom fanatizmu među islamskim funadamentalistima ‘uvalio’ se u ozbiljne probleme. Ajatolah Homeini izdao je 1989. godine fetvu (proglas) osuđujući književnika i njegovo djelo. U britanskim medijima fetva je opisana kao poziv na Rushdievo ubojstvo.

Veliki književnik živi u Velikoj Britaniji, a njegovi su Stihovi zbog vrijeđanja islama zabranjeni u Bangladešu, Egiptu, Indiji, Iranu, Keniji, Kuvajtut, Liberiji, Maleziji, Papua Novoj Gvineji, Pakistanu, Senegalu, Singapuru, Tanzaniji i Tajlandu. Zabranjena je bila i u Venecueli gdje ste za njeno čitanje mogli dobiti i do 15 mjeseci zatvora.

Noam Chomsky i Južna Koreja

Tijekom već spomenute kampanje provedene u Južnoj Koreji tijekom koje je 2008. godine zabranjeno više od 20 knjiga najviše je stradao Noam Chomsky. Nekoliko njegovih djela se našlo na popisu nepoželjne literature i to iz očiglednih političkih razloga. Chomsky je najutjecajniji intelektualac iz zapadnog civilizacijskog kruga koji kritizira američku vanjsku politiku nazivajući SAD najopasnijim svjetskim teroristom. Južnu Koreju vežu jake političke, ekonomske i vojne veze sa SAD-om te je odmah zabranila te knjige jednostavno zato jer ne dopušta bilo kakvu kritiku svog moćnog saveznika.

 

 

 

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.