Kako potaknuti djecu da čitaju knjige?

Djeca danas imaju mnogo načina za zabavu i stjecanje znanja, kao što su knjige, televizija, računala itd. Mnoga djeca vole do besvijesti igrati video igre i surfati internetom, ali ni knjige se ne bi trebalo zanemariti. Čitanje može biti opuštajuće, za razliku od kompjuterskih igarica, koje uzbuđuju, a zatim dovode do umora. Dakle, djecu bi trebalo poticati da čitaju knjige kako bi se opustili i naučili što više o stvarnom svijetu oko sebe.

Većina djece vole čitati slikovnice. One im daju informacije na zabavan način, a potaknut će ih i da pročitaju i što više knjiga, romana, itd. No, što uraditi ako vaše dijete izgubi tu iskru znatiželje? Ne brinite; mi imamo savjete za poticanje znatiželje vašeg djeteta da se ponovno vrati čitanju knjige:

Čitajte svojoj djeci

Za početak, čitajte knjige, priče ili slikovnice svojoj djeci prije nego što krenu na spavanje. To je važno pravilo. Vaše čitanje knjige usaditi će im se u podsvijest, dati će im slatke snove i pozitivno utjecati na njihov život.

Čitajte im poglavlje po poglavlje

Bez obzira o tome koliko su stara vaša djeca čitanje je izvanredan pristup koji će djeci pokazati čitanje knjige može biti i zabavno i šarmantno. Čitajte im poglavlje po poglavlje knjige svake noći, i uskoro će zatražiti da im čitate što više. Možete im pokazati i slike iz knjige ili slikovnice, tako da ih u svojoj mašti mogu povezati s pričom i likovima.

Zainteresirajte ih za stripove

Većina superjunaka, poput Batmana, Supermana ili Spidermana, oduševljava djecu, no i uči ih da dobro u većini slučajeva pobjeđuje. Stripovi imaju malo teksta na svojim stranicama, pa će ih djeca, koja tek uče čitati lakše i prihvatiti i pročitati, nego recimo neki roman od 200 stranica teksta.

Upoznajte djecu s znanstvenim knjigama i časopisima

I vi sami, a i vaša djeca se možete dobro zabaviti čitajući časopise kao što je National Geographic, što može biti vrlo korisno u obogaćivanju znanja djeteta o prirodi, tehnologiji, povijesti i zemljopisu. Djeca će cijeniti ove vrste knjiga, sjetite se da ste i vi voljeli čitati takvo štivo u njihovoj dobi. Dakle, nabavite što više knjiga s znanstvenom tematikom jer to će i zainteresirati djecu i dati im znanje i spoznaje, koje će im kasnije biti potrebne.

Okružite ih knjigama

Da bi dijete imalo stalnu vezu i stalni kontakt s knjigama, mogli biste ih ostaviti i u stanu na nepredvidivim mjestima recimo kupaonici ili različitim sobama, tako da dijete može čitati bilo gdje. Naravno djecu treba potaknuti da ih čitaju, no i razgovarati s njima onom što su pročitali, kako bi bili ponosni na novo stečeno znanje.

Ne dopuštajte knjigama da budu samo ukras na polici

Neke obitelji imaju police za knjige i tamo su knjige njihove djece nepoželjne. Nemojte to raditi i nemojte tako postupati. Dobro je znati što i koliko vaše dijete čita. Dopustite im da budu ravnopravni nama odraslima i da svoje knjige drže tamo gdje njima odgovara. Ako dijete ostavi svoju otvorenu knjigu na stolu u kuhinji ništa se strašno neće dogoditi. Nemojte ići u krajnost i maltretirati djecu. Zabranama i vječnim prigovaranjem apsolutno ništa nećete postići.

Knjiga je izvor znanja, no postoje i drugi izvori

Ako u kući imate ogroman TV-e, a u dječjoj sobi kompjuter, laptop ili tablet logično je da će dijete biti manje zainteresirano za knjigu. Pokušajte pronaći metodu da dijete uz televizor i Internet čita i knjige. Nemojte sakrivati knjige i ne dopustite im da samo stoje složene na policama. Za probu izaberite neku zanimljivu knjigu i ostavite je pored televizora ili kompjutera. Logično je da će se dijete kad se u jednom trenutku zasiti gledanje tv reklama ili desničarskih portala posegnuti i za knjigom. A, dalje sve ovisi od toga kakvu knjigu ste mu izabrali…

Sadržaj knjige mora odgovarati dobi djeteta

Važno je kupovati odgovarajuće knjige prikladne interesima i dobi vašeg djeteta. Nemojte trošiti novac na knjige koje će im biti dosadna i nezanimljive. Nalazeći dobre zanimljive i kvalitetne knjige za svoju djecu, možete im osigurati da odrastaju kao dobre, mudre, kreativne i inteligentne osobe.

Dopustite da djeca sama odluče što ih zanima i što će čitati

Kao odrasli, mi zapravo znamo i koje knjige naša djeca vole. Dječaci će voljeti znanstvenu fantastiku, avanturu, stripove, a djevojčice mogu odabrati dječje priče, fantasy i ljubavne romane. No ne pretjerujte u izboru knjiga koje će vaše dijete čitati jer djeci treba dopustiti da sama odluče što ih zanima i što će čitati.

 

 

————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.