Najstarija knjižnica na svijetu digitalizira svoju građu

Kako bi svoju izuzetno vrijednu građu učinila dostupnom široj javnosti i sačuvala ju za buduće generacije, najstarija knjižnica na svijetu, koja se nalazi u starom marokanskom gradu Fezu, odlučila je pokrenuti postupak digitalizacije.

Riječ je o knjižnici al-Qarawiyyin koja je započela s radom 859. godine u sklopu Sveučilišta al-Qarawiyyin, koje se danas smatra najstarijim sveučilištem u svijetu. U njoj se čuva oko 4000 vrijednih spisa među kojima se ističe sačuvani originalni primjerak Kurana iz 9. stoljeća.

U sklopu knjižnice otvoren je poseban laboratorij u kojem će se izvoditi digitalizacija, ali i obnova pohranjene građe. Digitalizacija građe provodit će se u suradnji s talijanskim Institutom za računalnu lingvistiku “Antonio Zampolli” iz Pise.

Dosad je skenirano oko 20% građe pomoću specijalizirane opreme koja osim skeniranja provodi i postupak detektiranja oštećenja na samim rukopisima kako bi se olakšao proces njihove obnove.
Digitalizacija građe dio je projekta velike obnove same knjižnice koja bi trebala biti otvorena za javnost u novom ruhu početkom iduće godine. Ostatak sveučilišta u kojem se nalazi knjižnica obnovljen je i otvoren za javnost.

—————————————

Povijest Univerziteta al-Qarawiyyin

Univerzitet al-Qarawiyyin osnovan je 859. godine u sejvernoistočnom dijelu Feza, jednom od najvećih gradova današnjeg Maroka. Od samog osnivanja univerzitet al-Qarawiyyin glasio je za najugledniju sveučilišnu instituciju na ljestvici tadašnjeg sistema, pa su zbog toga, UNESCO i Guinnessova knjiga rekorda ovaj univerzitet proglasili za najstariju sveučilišnu ustanovu na svijetu, obzirom da bez prekida radi preko jedanaest i pol stoljeća.

Sveučilište koji je osnovala Fatima al-Fihri u narednom periodu bio je pod patronatom sultana i raznih dinastija koje su se smjenjivale, a u periodu od XIII do XIV stoljeća, u vrijeme vladavine Mariniyunske dinastije, sveučilište je posjedovalo bogatu kolekciju rukopisa i knjiga, poput Muvette Imama Malika, zapisane na pergamentima od gazeline kože, Siru Ibn Ishaka, zatim originalan prepis Ibn Haldunovog djela al-‘Ibara i mnoge druge.

Iako je žena osnovala i financirala ovaj, najstariji fakultet u svijetu, žene su svoje pravo na školovanje na sveučilištu al-Qarawiyyin stekle tek polovinom 20. stoljeća. 

 


 

Video prilog – The world’s oldest library: inside al-Qarawiyyin

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.