Kako je slikovnica – Vjenčanje zečeva, postala prvorazredni politički skandal?

“Vjenčanje zečeva” je slikovnica za djecu, koju je napisao i ilustrirao američki autor i ilustrator Garth Williams. Williams je ilustrirao više od 70 knjiga, većinu drugih autora, a postao je istaknut kao pisac nakon uspjeha s Stuartom malim.

No, jedan od zečeva je bijel, a drugi crn

Slikovnica Vjenčanje zečeva objavljena je 30. travnja 1958. godine i prikazivala je ljubavnu vezu i vjenčanje dva zeca. Međutim, problem se pojavio u tome što je jedan od zečeva bijel, a drugi crn. I naravno netko je to odmah povezao s međurasnim odnosima.

A, onda su slikovnicu zapazili i Američki političari…

Američke političare slikovnice za djecu nisu baš zanimale, no slučaj vjenčanja jednog bijelog i crnog zeca bilo je nešto što nisu, ni mogli, ni htjeli preskočiti. I ubrzo je slikovnica “Vjenčanje zečeva”, postala veliki politički skandal u državi Alabama. Edward Oswell Eddins, cijenjeni državni senator tvrdio da je knjiga “propaganda za integraciju i međusobno miješanje crne i bijele rase u Americi”.

Treba je skinuti s police i spaliti sve primjerke!

Vijeće bijelih građana u Montgomeryju, Alabama, napadalo je slikovnicu, tvrdeći kako promiče međurasni brak i da je u suprotnosti s tadašnjim zakonima protiv miješanja rasa. Oni su svoje zahtjeve formulirali ovako: “Tu slikovnicu treba skinuti s police i spaliti sve primjerke”

Ipak, slikovnica nije bila zabranjena!

Takvim napadima suprotstavio se Emily Wheelock Reed, direktor javne biblioteke Alabame. Reed koji je rekao da je uživao čitajući slikovnicu. I nije je zabranio, nego ju je stavio u rubriku – dostupna na zahtjev. Time se odupro svim rasističkim napadima i slikovnica ipak nije bila zabranjena.

A, slikovnica suprotno očekivanjima zabrinutih bijelih građana postaje i vrlo tražena…

No, onda se dogodilo iznenađenje jer je slikovnica zahvaljujući rasističkim napadima postala i vrlo čitana i vrlo tražena. Očito je da prosječni amerikanci već u to vrijeme nisu bili toliko obuzeti rasizmom i mržnjom prema svemu što je drugačije, kao njihovi bijeli sugrađani iz Ku klux Klan-a

Nisam mogao ni pomisliti što će bolesni ljudski umovi vidjeti u ljubavi bijelog i crnog zeca!

Tijekom intervjua The New York Times-u 1959., autor i ilustrator slikovnice Williams je rekao: ” Vjenčanje zečeva nije bila napisana za odrasle jer oni to ne bi razumjeli, to je samo dječja priča i nema u njoj skrivenih poruka mržnje. U trenutku kad sam ilustrirao tu slikovnicu nisam mogao ni pomisliti da će bolesni ljudski umovi u ljubavi bijelog i crnog zeca, bijelog i crnog medvjeda ili bijelog i crnog psa, vidjeti istoznačnicu za međuljudske odnose.

Koga briga koje su boje zečevi!

Ipak slikovnica Vjenčanje zečeva bila je posljednja slikovnica od onih koje je napisao. Ali zbog zanimljive priče i u slikovnici i oko slikovnice, kvalitete i maštovitosti crteža i ilustracija, ona stalno doživljava reizdanja i ostaje i dalje i tražena i čitana. Naravno i dan danas je možete kupiti na internetu.

Jer koga briga što je jedan zec crn, a drugi bijel!

 


 

Video Prilog – Pregledajte slikovnicu “Vjenčanje zečeva”,  autora i ilustratora Gartha Williamsa

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.