Umjetnost na rubovima knjiga

Umjetnici su u prošlosti često oslikavali i rubove knjiga i to na taj način da bi se činili vidljivima samo kada je knjiga zatvorena ili kada se stranice knjige nalaze pod određenim kutom. Najčešće su takve slike odgovarale sadržaju knjige i dočaravale određenu scenu ili  likove iz knjige.

Danas u moderna vremena, pojavom industrijskog tiska praksa oslikavanja rubova knjiga je gotovo nestala, no u prošlosti je sudeći po povijesnoj ostavštini, bila vrlo učestala.

Najranije slike na naslovnici (prednjoj strani knjige) datiraju vjerojatno još iz 10. stoljeća. Te naslovnice bile su simbolički dizajnirane. Prve rane engleske rubne slike, za koje se vjeruje da datiraju iz 14. stoljeća, bile su dizajne u zlatu i drugim bojama. Prvi poznati primjer rubnih slika na knjizi (gdje slika nije vidljiva kad je knjiga zatvorena), datira iz 1649. godine. Najranija potpisana i datirana prednja rubna slika datira iz 1653. godine.

Oko 1750. godine tema prednjeg slikarstva promijenila se iz jednostavnih dekorativnih ili heraldičkih skica u crteže krajolika, portreta i vjerskih scena, obično obojanih. Moderne rubne slike imaju mnogo više varijacija jer mogu prikazivati ​​brojne teme koje nisu pronađeni na ranijim primjercima. To uključuje scene koje su erotične ili mogu uključivati ​​scene iz romana (poput Julesa Vernea, Sherlocka Holmesa ili Dickensa itd.). U mnogim slučajevima, odabrana scena će prikazati sliku, koja se odnosi na knjigu ali to nije pravilo.

Tehnika rubne slike na knjizi je popularizirana u 18. stoljeću. Većina postojećih primjera rubnog slikarstva datira iz 18., 19. ili početka 20. stoljeća. Nažalost većina slikara koji su iscrtavali rubove knjiga nisu potpisani na slici, a ni navedeni u knjizi , što objašnjava zašto je teško odrediti i datirati skrivene slike.

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

 


 

Prilog – Video koji nam pokušava predočiti  “Umjetnosti na rubovima knjiga”

 

 

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.