Pet najgorih ljubavnih savjeta iz književnih klasika

Svaki zaljubljenik u čitanje zna da dobre knjige navode na promišljanje, provociraju promjenu i utječu na formiranje našeg pogleda na svijet. No jesu li sva ta znanja zbilja ispravna i primjenjiva? Saznajte koje bi poruke iz poznatih romana 19. stoljeća vaš ljubavni život mogle pretvoriti u pakao?

Da knjiga i književni klasici ne moraju uvijek biti učitelji života ili da u njima ima dosta krivo protumačenih životnih situacija, tvrdi autorica Claire Fallon u tekstu objavljenom u Huffington postu.

Dapaće Fallon šaljivo zaključuje da su upravo slavni romani 19. stoljeća krivi za neke od njenih brojnih ljubavnih brodoloma.

Eto kako ona to objašnjava.

—————————

“Jednostavno ne idite na spojeve”

Poruka je koju je, trebala slijediti bogata nasljednica Isabel Archer u romanu “Portret jedne dame”, Henryja Jamesa. Ovu je rečenicu smatrala jedinim jamcem svoje slobode i neovisnosti. Nažalost, to je prekršila upoznavši Gilberta Osmonda s kojim je stupila u brak i postala očajna.

Zaključak koji su čitatelji ovog romana mogli izvući, ističe Fallon je – u trenu kada nekome dopustite da vas šarmira, gubite slobodu i sreću, zato ne riskirajte.

—————————

“Ponaša se kao kreten zato jer je zaljubljen”

Poruka je to koja se može pročitati u romanu “Jane Eyre”, autorice Charlotte Brontë. Upravo je Gospodin Rochester, romantični junak pun previranja nadahnuo milijune djevojaka da ne odustaju od nade kako silne toplo-hladno igre vode do skladnog ljubavnog odnosa.”

Ako se on prema vama ponaša loše, to ne znači da vas ne voli”, samouvjereno poručuje glavna junakinja romana. Ne znam zašto, no nisam sigurna da joj treba vjerovati.

—————————

“Ako ga dovoljno dugo čekate, on će vremenom spoznati da želi upravo vas.”

Što drugo naučiti iz romana “David Copperfield” Charlesa Dickensa? U Dickensonovom slavnom djelu Agnes Wickfield godinama vjerno prijateljuje s Davidom čekajući da spozna da je upravo ona njegova prava ljubav. Njeno strpljenje se na kraju isplati i završava s muškarcem za kojim je čeznula.

Dakle, zaključuje Fallon, sasvim je opravdano glumiti prijateljstvo ne biste li se u konačnici našli u zagrljaju voljenog ili voljene.

—————————

“Izaberite muškarca koji misli da ste dovoljno, ali ne baš i suviše privlačni.”

Voljan je izaći s vama iako je prijatelju rekao da bi mogao osvojiti i neku atraktivniju ženu. Nema veze, jednog dana će shvatiti svu magnetičnost vaše privlačnosti, jedna je od poruka koju je Fallon pronašla u romanu “Ponos i predrasude” Jane Austen. Naime, upravo je to bio slučaj s gospodinom Darcyjem i Elizabeth Bennett.

Gospodin Darcy je Elizabeth u početku opisao kao “korektnu, ali nedovoljno zgodnu da ga privuče”, da bi u konačnici uvidio da je jedna od najljepših žena koju poznaje.

—————————

“Pronađite pravog muškarca, bit ćete sretne i moći ćete se odreći svega ostaloga.”

U romanu “Middlemarch” autorice George Eliot junakinja Dorothea uviđa da ne može slijediti ambicije i biti uz svog voljenog Willa Ladislawa. Ipak, ona osjeća savršenu sreću u braku s njim, napustivši sve svoje snove.

Prava ljubav, zaključuje Fallon, ultimativni je cilj svake žene i sve je ostalo posve nevažno, barem ako je suditi po životnim lekcijama iz djela George Eliot.

 

Preuzeto s adrese: http://www.huffingtonpost.co.uk/

 


 

Nakon ovog objašnjenja autorice Claire Fallon preostaje nam jedino razmisliti o tome koliko i kakvog životnog iskustva su imali autori u trenutku kad su pisali knjige. No uglavnom dobro je znati da bez obzira na ono što u knjigama piše ponekad treba uključiti i vlastiti mozak jer mnoge su knjige i napisane upravo zato da bi vas navele na pogrešan put.

Sjetite se samo knjiga poput „Vladalaca”. Nikola Makijavelija, „Protokoli sionskih mudraca”, danas nepoznatog autora (ili više njih) ili knjige „Majn kampf”, (Moja borba) Adolfa Hitlera.

 

Preveo, nadopisao, komentirao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.