Američki srednjoškolci jedva razumiju knjige za 5. razred osnovne škole

Srednjoškolci danas čitaju knjige namijenjene mlađoj djeci, a njihove su čitalačke sposobnosti ispod razine primjerene tinejdžerima, objavljeno je u izvještaju koji se bavi literaturom američkih učenika.

Ispitivanje provedeno na temelju 40 knjiga namijenjenih učenicima od prvog do trećeg razreda srednje škole u SAD-u pokazuju da su čitalačke sposobnosti te učeničke skupine 5,3, jedva iznad razine koja zadovoljavaju učenici petog razreda, piše Huffington Post.

Ovi rezultati objavljeni su u izvještaju pod nazivom ‘Što djeca čitaju: Navike čitanja knjiga kod učenika u američkim školama‘ koji je napravio Renaissance Learning, Inc. Podaci su prikupljeni od 2,6 milijuna učenika iz 24.465 škola u svih 50 saveznih država tijekom školske godine 2010 – 2011.

Kako bi odredio koliko je pojedina knjiga složena, Renaissance je koristio formulu koja u obzir uzima nekoliko elemenata: prosječnu dužinu rečenice, prosječnu dužinu riječi, razinu složenosti riječi, te ukupan broj riječi u knjizi.

‘Učenici bi s razumijevanjem trebali čitati različite složene tekstove. Ako ispitate 40 knjiga koje učenici čitaju danas, vidjet ćete da je malo što od toga dovoljno složeno da bi ih pripremilo za fakultet ili ozbiljnu karijeru.

Nastavnici, roditelji i učenici moraju zajedno raditi na tome da potiču na čitanje knjiga s više izazova te da svake godine vježbaju čitanje zahtjevnijih tekstova’, rekao je David Coleman, sudionik u sastavljanju zajedničkih državnih standarda.

Nije važno samo što učenici čitaju, već i kako čitaju, kaže David upućujući na to da bi tekstove trebali čitati analitički ‘poput detektiva’ te pisati jasno ‘kao istraživački novinar’ jer je to jedini način da mladi steknu znanje s kojim bi američka država i privreda mogla krenuti naprijed.

Stvaranje i školovanje intelektualno inferiornih građana možda odgovara Američkim političarima, bankama, korporacijama, osiguravajućim društvima i drugima, no ono uglavnom na duži rok dovodi do privredne i intelektualne stagnacije, nazadovanja društva u cjelini, te pojave radikalizma i terorizma intelektualno inferiorne većina nad onim koji se usuđuju misliti drugačije ili nekim slučajem pročitati i neku knjigu iz koje je moguće nešto i naučiti.

Sve ovo naravno moguće je primijeniti i na Hrvatsku, zemlju u kojoj je kvaliteta školstva zahvaljujući “intelektualno superiornim”, “nepodmitljivim” i “nadasve poštenim” Hrvatskim političarima i svećenicima krenula istim onim putem kojim školstvo ide i u Sjedinjenim američkim državama.

Tko zna možda je svima njima i cilj da običan narod što manje čita, razmišlja i misli svojom glavom. Možda novoizabranoj “Hrvatskoj eliti” iz Bosne i Hercegovine zapravo i ne trebaju znanstvenici i pametni ljudi, možda njima trebaju samo pokorne sluge, konobari i sobarice. A, kako bi za nekoliko desetaka ili stotina godina mogle izgledati i Sjedinjene američke države i Hrvatska saznati ćete tako da pogledate danas već kultni film “Idiocracy” braće Cohen.

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

 


 

Dodatak:  Film “Idiocracy”

Idiokracija (engleski Idiocracy) američka je SF filmska komedija objavljena 2006. koju je režirao Mike Judge a napisali Judge i Etan Cohen. Glavne uloge tumače Luke Wilson, Maya Rudolph, Dax Shepard i Terry Crews.

Radnja se vrti oko dvoje ljudi, Joea i Rite, koji se podvrgnu tajnom vojnom eksperimentu hibernacije, ali ostaju zaboravljeni, te se probude tek  za 500 godina u budućnosti, u 2505 godini. Međutim, suprotno očekivanjima,  Joe i Rita su silom prilika najinteligentniji ljudi na svijetu, koji se  intelektualno srozao zbog zatupljivanja i anti-intelektualizma.

Film je dovršen još 2005., ali je premijeru dočekao tek godinu dana kasnije, zbog čega je distributer 20th Century Fox optužen da je namjerno zanemario film, vjerojatno iz straha, jer se u njemu masovno ismijavaju razni brendovi i reklame koje su pomogle zatupiti ljude.

Usprkos manjku komercijalnog odjeka, film je stekao kultni status.

 

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.