Čitanje iz zabave pomaže razvoju dječje inteligencije!

Istraživanje u koje je bilo uključeno 17.000 djece koja su praćena od rođenja, ukazuje na to da čitanje iz zabave, povećava ne samo literarne, već i matematičke sposobnosti, koje se nastavljaju i u odraslom dobu

Knjiga kao zabava, predstavlja i knjigu kao način učenja!

Poznato je da inteligentna djeca imaju potrebu posezati za knjigom iz zadovoljstva. No povećava li ta činjenica sposobnosti učenja? U potrazi za odgovorom na to pitanje, britanski znanstvenici pratili su 17.000 ispitanika, rođenih istog tjedna 1970. u Engleskoj, Škotskoj i Walesu.

Dugogodišnje istraživanje utjecaja knjige na život djece…

Svakih nekoliko godina intervjuirali su sudionike kako bi zabilježili i pratili različite aspekte njihova života, od edukacije preko zaposlenja do psihičkog i fizičkog zdravlja, istražujući prevladavajuće utjecaje.

Čitanje ipak pomaže!

Uspoređivali su djecu iz sličnih i različitih socijalnih sredina, u dobi od pet i deset godina te došli do zaključka da ona djeca koja su često čitala u toj dobi te više nego jednom tjedno posezala za knjigom, u dobi od 16 godina, imaju puno bolje rezultate na testovima od djece koja nisu čitala uopće ili su čitala manje.

Djeca koja čitaju otvorenija su prema svijetu oko sebe!

Čitanje iz zabave povezano je s većim intelektualnim napredovanjem, osim u vokabularu, također i u područjima prirodnih znanosti, posebice u matematici. Osim što čitanje upoznaje mlade s novim riječima, upoznaje i ih i s novim svijetom, različitim kulturama i običajima, što im omogućuje olakšanu percepciju i usvajanje novih informacija i koncepata kojima se izloženi naknadno u školi.

Nova istraživanja pokazati će pomaže li čitanje u sprječavanju razvoja demencije?

Nova istraživanja odnose se na utjecaj čitanja i uspjeha u odrasloj dobi te je upravo u tijeku anketiranje odabrane skupine koja sada ima 42 godine. Uskoro ćemo saznati, na temelju njihovih iskaza, da li ih je čitanje očuvalo od demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika, odnosno svega onog što nazivamo – Alzheimerovom bolešću.

 

—————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.