Nisam mogao vjerovati što držim u rukama!

Nisam mogao vjerovati što držim u rukama.To je sasvim sigurno jedna od najvrednijih filmskih rola u hrvatskoj i jugoslavenskoj kinematografiji. Film koji je u SAD-u pobijedio Walta Disneyja. Nevjerojatno – počinje priču Nenad Borovčak, direktor Tabor Film Festivala.

50 godina hrvatskog Oscara: Vukotić uopće nije htio ići na dodjelu. Mislio je da pored Disneyja nema šanse

U svojim rukama drži orginalnu 35-milimetarsku filmsku vrpcu “Surogata” Dušana Vukotića koju je, kaže, pronašao u tajnoj sobi na području Kumrovca, gdje je godinama bila zaboravljena i osuđena na propadanje.

Napuštena prostorija

Kako je film o čudnovatom trokutastom debeljku, koji je 1962. proglašen naboljim crtanim filmom na svijetu i bio prvi neamerički crtani film koji je dobio Oscara, dospio u rodno mjesto Josipa Broza Tita, Borovčak ne zna, ali tvrdi da je “Surogat” sasvim slučajno došao u njegove ruke.

Borovčak je u Kumrovec došao kako bi pronašao najbolje lokacije za svoj filmski festival. Razgledavao je kinodvorane u Spomen-domu i Političkoj školi. Budući da se o većini tih objekata danas gotovo nitko ne brine, Borovčak je ušao u jednu skučenu, prašnjavu prostoriju u kojoj je pronašao brojne kutije s vrpcama, projektore i ostatke druge filmske opreme.

Više naslova

– Obrisao sam prašinu s jedne takve kutije i na njoj pročitao ‘Zagreb film, Kratki start – Surogat’. Ostao sam zapanjen. Otvorio sam kutiju da vidim u kakvom je stanju vrpca. Vrhunski je očuvana. Odmotao sam je da vidim radi li se zaista o ‘Surogatu’. Kad sam vidio da je riječ o tom filmu, počeo sam skakati od sreće – ispričao je Borovčak.

Osim “Surogata”, u prostoriji je nekoliko filmskih vrpca s naslovima kao što su: “Spomen-dom Kumrovec”, “Duga profesora Baltazara”, “Mala čuda velike prirode”, “Bumerang”…

Nakon godina propadanja, ovaj je “Surogat” sada u njegovoj kući, a mogao bi pronaći svoje mjestu u budućem Muzeju filma koji Borovčak sa svojim istomišljenicima u inicijativi K11 planira otvoriti u Kumrovcu.

– Prvo smo mislili da su blago Kumrovca zgrade, ali ispostavilo se da tu ima i drugog blaga – rekao je Borovčak.

– A što ako to blago zatraži Zagreb film? – pitamo.

– Prvo će morati dokazati da su ga oni posudili nekome u Kumrovcu, s točnim brojem vrpce i datumom. Kad to dokažu, mogu uzeti vrpcu – objasnio je Borovčak.

Napisao: Tomislav Mamić

 


 

Video prilog: “Surogat” Dušana Vukotića

U prilogu vam omogućujemo da i sami pogledate pogledate nedavno pronađeni film.

“Surogat” Dušana Vukotića

 

 

—————

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.