Britanska vlada stigmatizira siromašne tvrdi J.K. Rowling 

Autorica slavnog serijala o Harryju Potteru tvrdi da je Britanska vlada izgubila dodir sa stvarnošću, te da se posebno pogrešno odnosi prema siromašnim građanima, kojim treba pomoći umjesto da ih se stigmatizira.

J.K. Rowling oštro je kritizirala Britansku vladu koja po njenim riječima nije u kontaktu sa siromašnima i ne zna kakvi ih životni problemi muče i koliko im dodatnih i nepotrebnih problema, upravo zbog činjenice da su siromašni, stvara državna administracija i birokracija’.

Kao predsjednice grupe za podršku samohranim roditeljima, Rowling se osvrnula na reforme vladajuće koalicije:

‘Vlada tvrdi da je rad najbolji izlaz iz siromaštva, a istovremeno ne opravdava silne svote novaca koje izdvaja za život kraljevske obitelji u kojoj nitko nikad nije radio ništa korisno. Osim naravno ako misle da je lov na zečeve ili nošenje raskošnih šešira na kojekakvim proslavama koristan posao.

I dok jedni uživaju u raskoši i životu na tuđi račun jedno od troje djece čiji samohrani roditelji rade na honorarnim poslovima odrasta u siromaštvu. Umjesto da maltretira samohrane roditelje i njihovu djecu Britanska vlada bi trebala investirati u nove modele zapošljavanja samohranih roditelja.

Malo je poznato, no autorica slavnog serijala o Harryju Potteru je i sama bila samohrana majka i borila se sa siromaštvom u vrijeme dok je pisala svoj prvi roman, koji je objavljen 1990. Prisjećajući se tog vremena rekla je da joj je tad samopouzdanje bilo ozbiljno narušeno, te da smatra da se samohrani roditelji i danas nepravedno stigmatiziraju.

 

——————–

 

Stigmatizirati – U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stigma je znamenja, znak, točka, obilježje, žig, biljeg, brazgotina, ožiljak, a u prenesenom smislu stigmatizirati znači bacati na nekog ljagu ili izvrgavati ga sramoti, ruglu. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je stigma žig utisnut užarenim željezom, kojim su se obilježavali robovi i zločinci. Stigme su i rane koje se katkad pojave na tijelu mistika, a odgovaraju Kristovim ranama.

 

—————

Preveo, nadopisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.