Parnim valjkom uništena neobjavljena djela slavnog pisca

Hard disk na kojem su se nalazila neobjavljena djela britanskog pisca Terry Pratchett nepovratno je uništen parnim valjkom, prema želji samoga autora koji je preminuo u ožujku 2015.

Na tradicionalnom godišnjem sajmu parnih strojeva u Dorsetu, Engleskoj, retro parni valjak marke John Fowler & Co., pod imenom Lord Jericho, pregazio je hard disk na kojemu je bilo sve što Terry Pratchett nije objavio. Pisac humoristične fantastike umro je 2015., nakon duge borbe s Alzheimerovom bolesti.

Njegovi prijatelji, među ostalima i pisac Neil Gaiman, tada su Timesu otkrili kako je Pratchett htio da ‘sve na čemu je radio prije smrti uklone s njegova računala, potom stave nasred ceste i puste da preko toga prijeđe parni valjak’.

Uništavanje je obavljeno pred izložbu ‘Terry Pratchett: HisWorld’, u Salisburyu. Pregaženi hard disk bit će dio njenog postava.

Pratchett je bio jedan od najprodavanijih engleskih autora 90-ih godina, a prodao je i preko 85 milijuna knjiga diljem svijeta. Najpoznatiji je po serijalu humoristične fanatastike ‘Discworld’ koji čini više od 40 knjiga, a tijekom karijere napisao ih je više od 70.

Unatoč bolesti koju su mu dijagnosticirali 2007. godine, Pratchett  je nastavio s pisanjem. Svoju posljednju knjigu iz serijala završio je i objavio 2014.

 

—————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.