Predstavljamo vam pisce i književnike: Josip Palada

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Josip Palada

 ———–

Bilješka o piscu:

Josip Palada rodio se u Dogradama kraj Trogira, 1935. godine. Osnovnu školu polazio je i svršio u Dogradama i Marini te Vučevcima kod Đakova gdje je njegova obitelj doselila nakon Drugoga svjetskog rata. Srednje tehničku školu polazio je i završio u Osijeku, 1955. godine, nakon čega je upućen u Školu rezervnih oficira veze u Požarevac, gdje je diplomirao 1956. godine.

Poslije toga preselio se je u Zagreb gdje živi i radi (kao rukovoditelj gradilišta telekomunikacijskih sustava) do umirovljenja, 1992. godine. Nakon umirovljenja seli u mjesto Prudnice kraj Brdovca u kojemu živi i objavljuje mnoga djela do svoje smrti 2022. godine.

1964. je godine bio jednim od utemeljitelja Jutra poezije zajedno s Gustavom Krklecom, Vjekoslavom Mayerom, Vesnom Parun i drugima.

 ———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije: “Poziv iz zemlje

http://www.digitalne-knjige.com/lovric4.php

—————

Naslovnice knjiga:

———–

IZBIRLJIV POGLED NA PJESNI 

Josip Palada & Fabijan Lovrić, Poziv iz zemlje, priredio Fabijan Lovrić

Izbor iz nečijega pjesništva, pojedinca, skupine, naraštaja ili povijesnoga kontinuiteta, tematski ili motivski izbor ili u konačnici izbor koji to ne mora i biti, posigurno je odsutnost od mitske, unaprijed prihvaćene svijesti koja živi sebe i mimo svijeta.

To su svjesnosti koje samo sebe traže, ili imaju za pokriće ispričati istinitu priču o načinima ljudske dvojbe. Međutim, pjesničko traganje je drukčije raspolaganje istinom, zapravo je stvaranje te istine. Posve je moguće da se priređivač pjesama, kojima ne moramo znati ni njihove autore, pobrinuo podastrijeti čitatelju dragulje koji su iz zemlje i vraćaju se pri zemlju koje ih je vjekovječno i oblikovalo.

Prof. dr. sc. Antun Lučić

 

 

——-

Napisao i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.