Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com – “Zoološki vrt na mojoj okućnici”, Zorana Maričevića

Digitalnu knjigu “Zoološki vrt na mojoj okućnici”, Zorana Maričevića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:

Predgovor knjige: Zoološki vrt na mojoj okućnici

Bioraznolikost se može definirati na različite načine. Može se promatrati od stanice do ekosustava. Okućnica je manji ili veći “zeleni” pojas oko kuće. I mali prostor može biti važan ekosustav koji se može ispreplitati u svojoj bioraznolikosti kroz: voćnjak, vinograd, živicu, nekoliko grmova, livadu,…. Tako se odupiru promjenama okoliša na koje najviše djeluje čovjek.

U blizini naše okućnice može biti: šuma, izvor vode, rijeka, potok, jezero čime dodatno obogaćuju bioraznolikost te povećavaju brojnost i zadržavanje autohtone flore i faune.

Brojne ptice pjevice: crvendać, drozd, sve vrste sjenica, kosovi, šumske šljuke, šojke. U živicama su njihova gnijezda napravljena od suhog sijena osobito stolisnika. On je ljekovit i služi kao prirodni “dezinficijens” gnijezda. Njihova su osnovna hrana gusjenice štetnika i razni potkornjaci.

Mnoga zaštićena flora osobito proljetnice: visibabe, ljubičice, šafrani, jaglaci, pasji zub, a tijekom lipnja i slasne šumske jagode.

Bića izišla iz neuglednih gusjenica pretvorenih u lahore rascvjetanih livada(leptiri).

Ježevi koji svaku toplu ljetnu i rano jesensku večer posjećuju naš voćnjak u potrazi za sočnim plodovima.

Žabe, sljepići i ostali vodozemci koji se hrane mnoštvom štetnika.

U njoj se sakrivaju i korisni kukci(predatorska entomofauna). Danju se odmaraju dok se noću hrane ličinkama lisnih ušiju i drugih štetnika: voćaka, vinove loze i cvjetnih vrsta (bubamare, zlatooke, predatorske osice, bogomoljke…).

Zoran Maričević

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/maricevic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com