Britanska knjižnica se ispričala zbog povezivanja Teda Hughesa s trgovinom robljem

Britanska knjižnica ispričala se Carol Hughes, udovici pjesnika laureata Teda Hughesa, nakon što ga je povezala s trgovinom robljem preko dalekog pretka. Naime Hughesovo ime bilo je uključeno u spise iz knjižnice s više od 300 osoba s “dokazima o povezanosti s ropstvom, profitom od ropstva ili kolonijalizmom”. Hughesova veza bio je preko Nicholas Ferrar, koji je rođen 1592. i čija je obitelj, kako je knjižnica navela, bila “duboko povezana” s tvrtkom London Virginia, koja je osnovana za vrijeme kolonizacije Sjeverne Amerike.

Hughes nije izravno potjecao od Ferrara

Hughes nije izravno potjecao od Ferrara, koji je umro bez djece. Jonathan Bate, biograf pjesnika laureata, ranije ovog tjedna je bio vrlo ljut zbog Hughesovog uvrštavanja na popis Britanske knjižnice. “Životi crnaca su važni, ali ovo ipak ide predaleko”, napisao je na Twitteru. “Također, važno je naglasiti da Nicholas Ferrar nije imao djece. Je li netko zapravo proučio obiteljsko stablo?”

A, knjižnica se napokon javno ispričala

Knjižnica se napokon javno ispričala za za Hughesovo uvrštavanje u popis, rekavši da ta poveznica nije trebala biti napravljena. “Posebno se želimo ispričati gospođi Carol Hughes i drugim članovima obitelji i prijateljima, zbog reference uključene u dokumente na osnovi neizravnog i dalekog pretka… koju bezrezervno povlačimo”. “Taj dokument trajno je uklonjen i ova se referenca neće ponoviti.”

Rano predstavljanje ovih nalaza izazvalo zbunjenost i zabrinutost

Britanska knjižnica priopćila je da njezini kustosi rade na identificiranju zbirki “povezanih s bogatstvom stečenim od robovlasništva ili putem kolonijalnog nasilja”, s ciljem dijeljenja informacija s istraživačima. No, priznalo se da je “rano predstavljanje ovih nalaza izazvalo zbunjenost i zabrinutost, osobito u vezi s vezama između imenovanih pojedinaca i njihovih predaka”. “Duboko žalimo zbog nevolje koju je ovo prouzročilo i uklonili smo proračunsku tablicu čekajući pregled ovog istraživanja”.

Carol Hughes pozdravila je ispriku za pogrešne komentare

U izjavi za Times , Carol Hughes pozdravila je “punu ispriku” za “pogrešne komentare… koji pokušavaju povezati pjesnika s neucjerljivim optužbama o umiješanosti u ropstvo od strane nekoga za koga se tvrdi da je vrlo daleki predak i koji je rođen u vrijeme Shakespearea”. Također je istaknula “priznanje knjižnice o neprilikama koje su izazvali komentari na internetskim stranicama knjižnice te naglašava garancije da se ti komentari neće ponoviti”.

Robovlasništvo danas istražuju institucije, koje su imale veliku koristi od ropstva

Biograf Jonathan Bate je uvrštavanje Hughesa u taj popis nazvao “Velikom pogreškom – ne samo zbog slabe, stoljećima stare veze, nego i činjenice da je Nicholas Ferrar napisao pamflet u kojem napada ropstvo čak i prije nego što je započela britanska trgovina robljem!” “Sve to poništava važan posao istraživanja povijesti institucija, koje su također imale veliku koristi od ropstva” rekao je.

Tko je bio Nicholas Ferrar

Prema Enciklopediji Britannici, Ferrar je uglavnom poznat po tome što je javnosti skrenuo pozornost na poeziju Georgea Herberta, koju je Herbert na samrti zamolio da je uništi ili objavi. Također je bio osnivač kršćanske zajednice u Little Giddingu.

 

 

—————-

Preveo, obradio i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.