Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com – “Zgodno nezgodna”, Slavice Juhas

Digitalnu knjigu “Zgodno nezgodna”, Slavice Juhas, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:

Završna riječ (ili više njih)

Dobar dan, knjigo!

Dobar vam dan, pjesme poetične i proetične. Dolazite u dobar čas sa svim svojim dvojbama, sumnjama, bolima, propitivanjima, optužbama i osmijesima ne da biste udovoljili meni ili nekoj drugoj osobi koja će knjigu otvoriti, prolistati i pročitati, dolazite da biste ispunili svoju potrebu – morate jauknuti iz tame uma životom pritisnutog srca (No, može li srce imati um ili je to predviđeno tek za glavu, lubanju i ono pod njom? Ili je to tek oksimoron, paradoks možda?), morate prodrmati uspavane osjećaje i podsjetiti nas da svi jesmo vrlo bliski jedni drugima u mnogim životnim situacijama.

Ako ih uspijemo prepoznati u tuđem iskustvu.

Ako nismo egoistično okrenuti samo sebi i svojim potrebama pa nam tuđe izgledaju blijede i nevažne.

Ako jesmo nezainteresirani za bilo što izvan svoje obične egzistencije, toliko ljudske u potrebi za hranom, snom, društvom, isticanjem, modnim detaljima, ograničenošću svojom opterećeni…

Ako.

Ako smo spremni prihvatiti Slavicu Juhas u njezinoj potrazi za pravim izrazom u razjašnjenju vlastitih demona koji je tjeraju na pisanje. Ona nije sklona cviležu nad vlastitom sudbinom, daleko je ona od toga. Radije će besane noći (a u nekim godinama san ne dolazi tako rado na svačije oči) ispuniti riječima, zapisima po papirićima koje će onda gubiti i nalaziti, prepraviti možda neku sitnicu i koje će sabrati u novu zbirku.

Doista mi se čini da riječi doslovno prše iz nje i da ona ne stiže ni zapisati sve što u jednom trenu prolijeće njezinim mislima. Grozničavo tada prevrće po kući tražeći zapise, virka pod jastučiće i zaviruje u teško vidljive zakutke te ih sakuplja u jedinstvenu cjelinu.

Ova pjesnikinja zgodno-nezgodna prikriva (nastoji to) svoje boli uobičajene i one koje to nisu, nevolje odagnava što dalje od svojih stihova, ona rugobe koje joj se događaju (a možda su nekome uobičajene, tko to zna) nadvladava hrabrošću, prijateljstvom sa samom sobom jer su je mnogi u stvarnom životu iznevjerili. U nekim je pjesmama lako prepoznati osobu o kojoj piše iako je to prepoznavanje i otežano. U drugima to ne možeš ni znati ni osjetiti, čitaš i pitaš se radi li se to o meni ili nekom drugom jer se svi ponekad nađemo u sličnim situacijama, ali ih znamo drugačije definirati, drugačije osjetiti i opisati.

Njezini su stihovi drugačiji. A tko od nas barem jednom nije poželio biti drugačiji?

Ona to uistinu jest.

Ako je ovo njezina posljednja zbirka, onda neka završne riječi budu ove meni drage (Jesam li zgrabila previše slobode?).

Zlata Knez

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas14.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com