Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com – “Anđeo sudbine”, Jasminke Franceković

 

Digitalnu knjigu “Anđeo sudbine”, Jasminke Franceković, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:

SLOVO O JASMINKINOM ANĐELU

U romanu prvijencu autorice Jasminke Franceković – Fabijančić, u kojem čitatelj prati tok svijesti glavnih protagonista, fabula se odvija kroz minuciozne, iznijansirane do najsitnijih detalja analize psihičkog stanja glavne junakinje (koja je sama autorica) i gotovo bez neke značajnije vanjske radnje koju zamjenjuju silni unutarnji, direktni ili indirektni monolozi kao i asocijacije koje samo naviru. Jedna asocijacija izaziva drugu i tako se lančano vežu i tvore čvrstu, zaokruženu cjelinu u kojoj se, zahvaljujući baš ovim karakteristikama, Jasminkin roman udaljava, odvaja od tradicionalnoga, realističkoga romana i dobiva šire, nove vrijednosti koje ga uvrštavaju u roman toka svijesti ili monološko – asocijativni roman, suvremeni psihološki roman, a mirne duše mogli bismo reći i bezvremenski roman u kojem nije važno ni vrijeme ni mjesto radnje, nego samo uzavrela, teška stanja psihe u kojima se i čitatelj može pronaći i sigurno se i pronalazi.

Zato i opisi ili deskripcije prostora i krajobraza u kojem se radnja odvija nisu bitni i pripovijedanje ili naracija svedena je na minimum, samo ako je u funkciji psihičkoga stanja glavne junakinje i njenoga junaka.

Jasminkin roman nije tradicionalni, klasični roman jer ona vješto prebacuje radnju s vanjske radnje na unutrašnju analizu psihičkoga stanja. I kada njih dvoje koračaju šutke kroz drvored na Zrinjevcu i tada, pa čak i snažnije, osjeća se srodnost i stopljenost njihovih osjetljivih duša s koracima koji postaju ujednačeni i dišu u istom ritmu. Sve je, dakle, podređeno dubokim, misaonim, refleksivnim analizama i stanjima i raspoloženjima psihe, a to je naglašeno, pojačano još upotrebom tzv, ich-forme u kojoj JA postaje dominantno, a ER-forma (treće lice singulara, On ili Ona) je potisnuta u drugi plan. I to je odlika modernoga romana, pa dakle i ovoga romana koji nam se upravo nudi. Korištenjem JA-ich oblika, roman dobiva na novoj kvaliteti i još čvršće približava roman čitatelju koji se, zahvaljujući prvom licu singulara, lakše i brže poistovjećuje sa glavnom protagonistkinjom i Ona postaje Ja i nestaje udaljenost, gubi se između lika i čitatelja, odnosno, postaju jedno.

Radnja se odvija kroz vokacije ili invokacije – zazivanja i obraćanja glavnoga ženskoga lika, odnosno same autorice nekome koga nema, a tko joj je drag. I tako ovaj roman postaje autobiografsko djelo u kojem se Jasminka obraća Bogu i svom Anđelu kojeg joj je darovala sudbina u koju ona čvrsto vjeruje kao vjernica.

Uz sve ove naglašene karakteristike, treba istaknuti i refleksije ili filozofske sentencije koje se uspješno i uvjerljivo kao dio tkiva protežu kroz čitavo djelo. Misaono razmišljanje glavne junakinje je jedna od odlika psihološke analize koju junakinja neprestano, gotovo do izluđivanja, vrti u svojoj glavi bez predaha.

Recenzentica: Ljubica Šego, prof., književnica

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/francekovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com