Čudesan svijet Dariusza Zawadzkog

Dariusz Zawadzki rođen je 1958. godine u Szczecinu na sjeverozapadu Poljske. Od ranog djetinjstva iskazivao je talent i veliku posvećenost slikanju i crtanju. Njegova umjetničke djela cijenjena su  zbog mogućnosti poistovjećivanja i suosjećanja, te pažljivog korištenja svih slikarskih detalja. Njegov umjetnički stil izuzetan je, a sukladan velikoj tradiciji suvremenih poljskih majstora nadrealnog i fantastičnog, kao što je Zdzislaw Beksinski.

Njegove slike često se prodaju i prije nego što su gotove

Već s prvim djelima Zawadzki je postao jedan od najcjenjenijih svjetskih slikara. Njegove slike često se prodaju i prije nego što su gotove. Zawadzki slika u ulju, obično na drvenoj ploči. Njegove slike imaju predivno teksturu i dubinu. Zawadzkijeva su djela poznata upravo zbog svojih iznimnih crteža, maštovitosti i palete boja. Njegov osjećaj za svjetlo je izuzetan.

O svom slikanju Zawadzki kaže:

O svom slikanju Zawadzki kaže: Kad sam bio dijete, imao sam različite vizije i snove koji su izgradili nadrealne svjetove u mojoj mašti. Ti su svjetovi prvi došli, a onda sam osjetio potrebu da ih izrazim crtanjem. Kad sam imao jedanaest godina, počelo sam slikati.

Mašta ne smije biti ograničena skicom

Nikada ne koristim skicu, jer se ne želim prisiliti da reproduciram na slici nešto što je već stavljeno na papir. Najljepši je trenutak je kad stojim ispred bijele jasne ploče i kad tek počinjem slikati.

Rekli su da slabo vidim i da je moj vid previše loš za bavljenje umjetnošću

Kad sam imao jedanaest godina, počeo sam slikati. Htjio sam ići u umjetničku srednju školu, ali rečeno mi je da je slabo vidim i da je moj vid previše loš za bavljenje umjetnošću. Nisam se s tim složio … No, to mi je podiglo samopouzdanje. pa sam nastavio slikati. Ne žalim što sam odabrao ovaj put. Moglo je biti lakše, no omogućilo mi je da razvijam vlastite slikarske tehnike.

A, više o Dariuszu reći će vam njegove slike:

 

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.