Zašto bi vašem djetetu tu knjigu ili slikovnicu trebalo pročitati još jednom?

Nedavna studija otkrila je da je čitanje iste knjige, više puta, djeci jako važno, čak i onda kad dijete točno zna što se događa u priči i kako ona završava.

Ne ustručavajte se djeci istu knjigu ili slikovnicu čitati više puta

Naime istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Frontiers in Psychology dokazalo je da su djeca, koja su slušala ili pročitala istu knjigu nekoliko puta, lakše prepoznala i sjetila se novih i nepoznatih riječi u knjizi od djece, koja su pročitala nekoliko različitih knjiga s istim rječnikom. Također su lakše razumjeli i tumačili značenje naučenih riječi.

Tražite od djece da vam svojim riječima prepričaju knjigu koju su slušali ili čitali!

Istraživači posebno spominju i korisnost i svrhovitost traženja nas odraslih od djece da prepričaju knjigu i svojim riječima nam ispričaju o svemu što se događa u toj  priči ili knjizi. To im daje priliku ponoviti sve nove riječi još nekoliko puta i pomaže im shvatiti u kojem kontekstu ih treba koristiti.

Ne treba ni spominjati koliko je djeci važno da ih mi odrasli pažljivo slušamo

Naravno da ne treba spominjati koliko je djeci važno da ih mi odrasli pažljivo saslušamo i na osnovu njihove priče postavljamo pametna pitanja. Time ćete učvrstiti i njihovo samopouzdanje i njihov osjećaj važnosti. Siguran sam da ne treba ni spominjati koliko će im sve to biti važno kad odrastu.

Djeca svaki put otkrivaju nove detalje

S druge strane dokazano je da djeca kad točno znaju sadržaj knjige ili priče svoju pažnju preusmjere na detalje na koje pri prvom slušanju ili čitanju nisu primjetili. Recimo opise likova, njihovog ponašanja, njihove mane i vrline. Uostalom sjetite se sami sebe i svog doživljaja čitanja ili gledanja neke knjige ili filma. I priznajte da je osjećaj svaki put bio drugačiji i da ste svaki put otkrivali nove detalje.

Dopustite im da odlučuju i izgradite njihovo samopouzdanje

Također je važno dopustiti djeci pravo da odlučuju. To znači da ako vaše dijete između čitanja Biblije i stripa o Supermenu odluči da želi gledati, slušati ili čitati strip – onda neka čita strip o Supermenu. Pretjerano nametanje i oduzimanje prava djetetu da odlučuje, moglo bi ga trajno udaljiti i od knjiga i od čitanja.

Čitanje knjige djeci je vaše ulaganje u godine koje dolaze

Sve ove činjenice uzmite u obzir kada vaše dijete zatraži od vas da mu ponovno pročitate “Crvenkapicu” ili “Transformere”. Jer što više interesa za knjige dijete bude pokazivalo to će bolje poznavati i jezika i način izražavanja, a vjerojatno je da će biti i pametnija i inteligentnija osoba i bolji čitatelj u godinama koje dolaze.

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.