Najljepše knjižnice na svijetu – Biblioteka Strahov

Ovaj put odlučili smo vam predstaviti najljepše knjižnice na svijetu. Za početak odvesti ćemo vas u Prag i predstaviti vam jednu od najljepših znamenitosti Praga – Strahov biblioteku .

Strahov biblioteka

Samostan Strahov  u Pragu je sagrađen 1143. godine. Usprkos ratu, požarima i drugim katastrofama, na istom je mjestu 1679. godine izgrađena i biblioteka, koja je poznata po svom stropu ukrašenim biblijskim freskama, i policama koje se mogu rotirati kako bi se posjetiteljima omogućilo lakše pronalaženje knjiga.

Biblioteka je sastavni dio Samostana Strahov

Biblioteka  je sastavni dio Samostana Strahov u Pragu (premonstratenški red). Premonstratenški red je crkveni red rimokatoličke crkve, koji je osnovao Sveti Norbert 1120. godine. Najstariji zapisi biblioteke datiraju iz perioda osnivanja samostana 1143. godine. Samostan je zajedno sa bibliotekom, preživio veliki broj katastrofa; u velikom požaru 1258. godine bio je potpuno uništen u velikom požaru; nekoliko puta je poharan od strane različitih vojski; Godine 1420. Husitska vojska pljačka samostan poslije čega je on napušten na period od 150 godina. Švedske snage 1648. godine odnose bogatu kolekciju knjiga u Skandinaviju, a za vrijeme komunističkog režima biblioteka je prenamijenjena u muzej nacionalne literature.

 Niko ne može ostati ravnodušan

Bibilioteka se sastoji iz dvije veličanstvene dvorane, teološke i filozofske. Niko ne može ostati ravnodušan pred freskama oslikanim na plafonima biblioteke i njenim bogatim kolekcijama.

Teološka dvorana je sagrađen u sedamnaestom stoljeću. Zbog velikog broja knjiga koje su svećenici  skupili morala je biti izgrađena još jedna biblioteka, odnosno Filozofskau osamnaestom stoljeću. Teološka dvorana je izgrađen pod inicijativom Jeronima Hirnhaima, upravnika samostana. Ime biblioteke potječe od literature koja se u njoj nalazila, a koja je u to vrijeme brojala 18.000 knjiga.

U filozofskoj dvorani se nalazi 42.000 knjiga koje su posvećene različitim znanstvenim disciplinama: filozofiji, astronomiji, matematici, povijesti itd.

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Zanimljivosti vezane uz Biblioteku Strahov:

Freske teološke dvorane su oslikali umjetnici Strahov Premonstratensian i Siard Nosecký, 50 godina nakon izgradnje. Glavna tema freski je strah od Boga, zbog čega se na donjoj strani hola nalazi natpis INITIUM SAPIENTIAE TIMOR DOMINI, što u prijevodu sa latinskog jezika znači: “Spoznaja mudrosti je strah od Boga”.

I dalje ostaje tajna zašto su knjige osnivača teološke biblioteke Jeronima Hirnhajma bile zabranjene i zaključane u ormariću koji je sam Hirnhajm izradio.

Globusi koji se nalaze u teološkoj biblioteci izradila je čuvena obitelj iz Roterdama, poznata po izradi mapa, globusa i atlasu u šesnaestom i sedamnaestom stoljeća.

Jedna od rijetkih žena koja je u to vrijeme ušla u biblioteku bila je Mari Luiz, supruga Napoleona Bonaparte. Posjetla je samostan 1812. godine nakon što je poslala darove biblioteci. Među poslanim poklonima bila su i četiri toma u kojima je bila obrađena kolekcija muzeja Louvre iz Pariza. Veruje se da je Napoleon, naredio da se ta serija knjiga uništi, zato jer je izdanje svjedočilo o tome da je veliki dio kolekcije muzeja otet iz Italije. Nekoliko primjeraka ovog izdanja je sačuvao je sam Napoleon, od kojih se jedan nalazi i u biblioteci Strahov.

 

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.