Prvi put bez ruža i konjaka na grobu E.A.Poea

Godinama je netko na godišnjicu rođenja velikog pjesnika i pisca Edgara Allana Poea na njegovu grobu pod okriljem noći ostavljao bocu konjaka i ruže, no ta tradicija prekinuta je prvi put nakon 60 godina.

Mediji naravno nagađaju što je uzrok: da je li tajanstveni posjetitelj i sam umro? Da li ga je snašla bolest i nemoć? Hoće li se pojaviti još koji put?

Nemam pojma što se dogodilo’, rekao je Jeff Jerome, kustos kuće i muzeja Edgara Allana Poea u Baltimoreu.

A njegov nestanak samo je produbio tajnu njegova identiteta. Tradicija ostavljanja boce konjaka i ruža počela je 19. siječnja 1949. i trajala je bez prekida punih 60 godina. A možda je počela i prije, ali tek od tog datuma postoji prvi zapis o tom običaju.

Jerome i njegovi prijatelji su od 1978. svake godine bili u ‘zasjedi’ na groblju u Westminster Hallu i u tišini promatrali kako osoba odjevena u crno, sa šeširom široka oboda i bijelim šalom ostavlja konjak i ruže. Uvijek je dolazio između ponoći i pet ujutro.

Od 1993. godine posjetitelj je počeo ostavljati poruke, počevši s onom na kojoj je pisalo: ‘Baklja će biti predana’. Poruka iz 1998. dala je naslutiti da je začetnik običaja umro i da će tradiciju nastaviti njegovi sinovi.

S vremenom je noćni dolazak na groblje i promatranje tajanstvenog posjetitelja postalo svojevrsno atrakcija za poštovatelje Edgara Allana Poea. Znalo ih se okupiti oko 300 iz cijele Amerike. ‘Razočarana sam i na rubu suza. Došla sam iz Chicaga da ga vidim. Stvarno sam tužna i nadam se da je dobro’, rekla je 29-godišnja Cynthia Pelayo.

 

———-

Preveo i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.