“Srpski zločini u Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata od 1991. do 1995.”, Dr. Marka Jukića

Digitalnu knjigu “Srpski zločini u Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata od 1991. do 1995.”, Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:

Predgovor knjige: Srpski zločini u Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata od 1991. do 1995.

Knjiga je kratki podsjetnik na srpske zločine tijekom Domovinskoga rata od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj. Kratko su navedeni osnovni uzroci rata i ratna stradanja hrvatskoga pučanstva. Navedeni su najvažniji događaji tijekom srpske agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine te zločini koje su počinili Srbi. Tekstovi koji se nalaze u ovoj knjizi objavljivani su na portalu croativ.net prigodno pri obilježavanju godišnjica tragičnih događaja te održavanju komemoracija za žrtve rada.

Srbi nisu željeli živjeti u Hrvatskoj unatoč svim povlasticama i manjinskim pravima te su uz pomoć Srbije i JNA izvršili oružanu pobunu i agresiju na Republiku Hrvatsku.

Tijekom agresije na Republiku Hrvatsku od 1990. do 1995. agresor je napravio mnogobrojne zločine: ubijanje civila i zarobljenika, zatočenje i mučenje u koncentracijskim logorima, pljačku, uništavanje kuća i stanova, uništavanje industrijskih postrojenja i obiteljskih imanja, uništavanje odašiljača veze, blokadu prometa, razaranje bolnica, uništavanje muzeja, knjižnica, crkava, škola, parkova… Cilj agresora bio je potpuno uništenje Hrvata (ubijanje i progon) na zamišljenom prostoru Velike Srbije, uništenje identiteta hrvatskoga naroda na okupiranim područjima i šire. Etničko čišćenje i brisanje znakova postojanja Hrvata na njihovim ognjištima, uništavanje crkava do temelja i gradnja srpskih crkava na temeljima hrvatskih crkava, to je bio obrazac genocidne srpske politike.

Tijekom agresije poginulo je i ubijeno više civila (51,3%) nego vojnika (48,7%), ukupno je ubijeno i poginulo više od 14.000 osoba, a ranjeno je 37.180 osoba. Agresor je ubio 3.182 žene (43,8% od ukupnog broja ubijenih civila) i ranio 3.560 žena. Od ukupnoga broja stradalih, žene čine 39,3%!!! Tijekom Domovinskoga rata ubijeno je više od 400 djece, ranjeno 1.260, a 108 djece ostali su trajni invalidi. Od ukupnoga broja stradalih, djeca čine 8,9%. Ubijeno je 13 zdravstvenih radnika, 14 hrvatskih novinara, 3 svećenika, a ranjeno je 48 zdravstvenih radnika i 4 svećenika. Tijekom Domovinskoga rata ukupno je uništeno i oštećeno 1.426 crkava i sakralnih objekata. Potpuno je uništeno 380 crkava i drugih sakralnih objekata.

U Republici Hrvatskoj pronađeno je više od 150 masovnih grobnica te više od 1400 pojedinačnih grobnica žrtava srpske agresije. Navedeni su srpski zločini po mjestima u RH. Tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj Srbi su počinili ratne zločine nad 2.033 Hrvata (1560 odraslih civila, 386 pripadnika HV-a te 87 djece). Navedeni brojevi žrtava odnose se samo na ubijene civile i zarobljene pripadnike HV-a i Hrvatske policije koji spadaju u kategoriju ratnog zločina (bez žrtava nastalih u borbi).

Ovim kratkim podsjetnikom želi se dati informacija o srpskim zločinima u RH tijekom agresije na Hrvatsku, tijekom Domovinskoga rata od 1991. do 1995. godine. Knjiga je namijenjena onima koji nemaju dovoljno vremena za istraživanje i čitanje knjiga koje detaljno opisuju ratna zbivanja i zločine koji su počinjeni.Najveći broj ratnih zločina nad Hrvatima nije procesuiran niti kažnjen jer je protupravno primijenjen Zakon o oprostu koji se ne odnosi na ratne zločine!

U današnje vrijeme (2022. g.) težnja je da se zločinačka politika Srbije i mnogobrojni zločini koje su počinili prepuste zaboravu. Zločini se prešućuju, istina se negira i piše se nova povijest kojoj je cilj relativizirati i izjednačiti krivnju za rat pa se govori o građanskom ratu. Ne radi se o građanskom ratu već o brutalnoj agresiji Srbije na Republiku Hrvatsku koja je rezultirala mnogobrojnim ratnim zločinima.

Dr. sc. Marko Jukić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic11.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com