Klencke Atlas – povijest jednog atlasa

Klencke Atlas, izrađen je davne 1660. godine i jedan je od najvećih svjetskih atlasa. Visok je 1,75 metara a širok 1,9 metara i toliko je težak da britanska knjižnica u čijem se vlasništvu nalazi treba angažirati čak trojicu ljudi ukoliko želi da ga se premjesti u drugu prostoriju.

Povijest jednog atlasa

I sama povijest tog atlasa je neobična. Klencke Atlas je atlas svijeta, koji se sastoji od četrdeset i jedne zidne mape, pri čemu je svaka od njih iznimno rijetka i u izuzetno dobrom stanju. Atlas je izrađen na taj način da su ploče, odnosno karte mogle biti uklonjene, odnosno izvađene iz atlasa i samostalno prikazane na zidu. Karte prikazuju kontinente i različite europske države, a navodi se i da su umjetnici u stvaranju atlasa obuhvatili sva zemljopisna znanja i istraživanje iz tog vremena.

Poklon nizozemskih trgovaca britanskom kralju

Pretpostavlja se da je Nizozemski princ John Maurice iz Nassau najzaslužniji za izradu tog atlasa. Gravure na bakrenim pločama koje se nalaze u njemu izradili su tadašnji nizozemski umjetnici Blaeu i Hondiusa. Sam atlas službeno je predstavljen kao poklon Engleskom kralju Charlesa II prilikom njegove krunidbe. Charles, ljubitelj umjetnosti i zemljopisnih karata, zadržao ga je u ‘Kabinetu rijetkosti’ u Whitehallu.

Atlas je kralju darovan od strane udruženja nizozemskih trgovaca šećera, kojeg je predvodio profesor Johannes Klencke po kojem je atlas kasnije i nazvan. Udruženje se nadalo da će darivanjem prekrasnog i impozantnog atlasa Engleskom kralju Charlesu II ostvariti povoljne trgovinske sporazume s Britanijom vezane uz svoje plantaže šećera u Brazilu.

Danas je Klencke Atlas vlasništvo britanske knjižnice u Londonu

Godine 1828. kralj George IV je Klencke Atlas darovao Britanskom muzeju kao dio veće zbirke karata i atlasa. koje je prikupio ili naslijedio njegov otac George. Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća atlas je obnovljen i ponovno uvežen. Danas je on vlasništvo britanske knjižnice u Londonu. Od 1998. godine izložen je u predvorju čitaonice karata. U travnju 2010. javno je po prvi put u 350 godina prikazan s otvorenim stranicama na izložbi u Britanskoj knjižnici.

352 godina najvećeg atlasa u svijetu

Do 2012. godine Klencke Atlas je bio poznat kao najveći atlas u svijetu. Titula je to koju se vjerojatno imao još otkako je atlas stvoren 352 godina ranije. No, 2012. australski izdavač Gordon Cheers, objavio je novi atlas nazvan Zemlja Platinum, koji je veći za oko 30 centimetara, što ga danas čini najvećim atlasom na svijetu. Kao posebnu neobičnost spomenuti ćemo da je tiskano samo 31 primjerak tog atlasa i da je svaki primjerak izrađen po cijeni od 100 000 američkih dolara.

 


 

Prilog – Značenje i digitalizacija Klencke atlasa

Klencke atlas je bio neobično važan za Britansko kraljevstvo. Kao objekt, ta knjiga, odnosno njena veličina i koncepcija podsjetila nas je na renesansne ideje vezane uz simboličku snagu knjige, koja je sadržavala čitavo znanje svijeta. Takva knjiga osigurala je kralju Charlesu drugom intelektualni i moralni autoritet, autoritet na koji nas i danas taj atlas podsjeća.

Godine 2017. britanski muzej digitalizirao je atlas i učinio dostupnim na internetu. Također je dostupan i videozapis digitalizacije atlasa.

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.