Knjiga povijesti koju pobjednici prešućuju

Kontroverzni detalji povijesti od kolonizacije i robova do danas – Zinn otkriva da je kapital usmjeravan u ruke samo jedan posto bogatih

Nedavno se u knjižarama pojavila knjiga “Američka povijest SAD-a”, kapitalno djelo povjesničara Howarda Zinna, kojeg smatraju jednim od glavnih ideoloških predvodnika američkog antikapitalističkog pokreta. “Američka povijest SAD-a” nastala je kao Zinnov odgovor na tezu da povijest pišu pobjednici. Polazeći od spoznaje da povijesni zapisi nikad ne mogu dosegnuti ideal potpune objektivnosti, Zinn je odabrao da njegova pristranost skrene na teren poraženih – američkih Indijanaca, robova na južnjačkim plantažama, potlačenih radnika u doba industrijalizacije…

Odabrao pristranost

Ova knjižurina od gotovo 800 stranica iznimno je zanimljiva kronika svih prešućenih, neugodnih dijelova američke povijesti. Knjiga počinje od razdoblja kolonizacije već u prvom poglavlju bombardirajući čitatelja zastrašujućim brojkama i citatima iz kronika kolonizatora koji su opisivali mučenje kojem je podvrgnuto lokalno stanovništvo (u nekim dijelovima današnjeg SAD-a milijunske populacije Indijanaca u samo godinu ili dvije pale su na nekoliko stotina preživjelih očajnika). Kako se Indijanci nisu pokazali dovoljno pokornom i izdržljivom radnom snagom, kolonizatori su pribjegli uvozu roblja iz Afrike, ali i iz Europe, o čemu se kasnije malo govorilo.

Već u drugom poglavlju Zinn će se pozabaviti porobljavanjem afričkih crnaca opisujući kako su ih iz Afrike prevozili u pretincima visokima tek tridesetak centimetara, zbog čega su ti ljudi poput sardina čitav put proveli u ležećem položaju, masovno umirući zbog užasnih higijenskih uvjeta i nedostatka kisika.

Obvezna lektira

Od tih prvih početaka preko Baconove pobune, borbe za neovisnost, Građanskog rata i suvremene povijesti, autor razlaže zakulisne igre koje su potaknule prijelomne trenutke u izgradnji SAD-a kakav danas poznajemo, koji je, ako je vjerovati Zinnu, od samih početaka formiran tako da se kapital gomila u rukama samo jedan posto najbogatijih.

Sa Zinnom se možete i ne morate slagati, ali svakako ga treba čitati jer radi se o jednom od najutjecajnijih intelektualaca današnjice, čije su teze aktualnije nego ikada. Jer protiv njegovih jedan posto bogatih danas na ulicama diljem svijeta prosvjeduju mladi ljudi.

Napisala: Milena Zajović

 

 

————

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.