Kako to izgleda kad devetogodišnjakinja napiše knjigu?

Nakon što joj je umrla majka 1917. godine, 36-godišnja Daisy Ashford listala je stare papire u majčinoj kući kad je iznenada otkrila relikt iz prošlosti. Bila je to knjiga koju je Daisy napisala kao dijete, jer je još tada željela biti pisac i baviti se književnošću.

Priča se zvala se Mladi posjetitelji

Priča se zvala se Mladi posjetitelji , a slijedila je “čovjeka starog 42 godine” pod imenom Alfred Salteena, koji želi postati gospodin i oženiti se puno mlađom, Ethel Montecue. Ali mlada Ethel voli Bernarda Clarka, prijatelja gospodina Salteene. Slijedi zaplet i naravno mnogi nesporazumi.

A, kad je knjiga objavljena:

Kad je Daisy konačno objavila knjigu napisanu gotovo 30 godina ranije, zajedno s pravopisnim pogreškama, knjiga je vrlo brzo zapažena, iznenada postala veliki hit i ubrzo se zatekla i na top listama najprodavanijih knjiga.

Ona očajno pokušava zvučati kao odrasla osoba

Kritičari su je odmah nazivali “jednom od najsmrtonosnijih knjiga u književnosti”, zahvaljujući apsurdnim pridjevima, strašnim pogreškama i ekstremnoj ozbiljnosti. Jedan od kritičara je napisao: Knjigu je napisala devetogodišnjakinja, koja je očajno pokušavala zvučati kao odrasla osoba.

Ti si meni poput poganskog boga

Daisy je voljela koristiti riječi poput “sumpshous ” i “aristockracy”, a njezin je dijalozi bili smiješni. “Ti si meni poput poganskog boga”, šapuće jedan ljubavnik drugom. Također je bila nevjerojatno sklona opisivanju svega, od muškarčevih “lijepih tankih nogu u svijetlo plavim hlačama” do detaljnog opisa “njegove rupe za gumb na košulji”.

Djetinjasto briljantna…

Mnogi kritičari pomalo ozbiljno, a pomalo kroz šalu tvrde da je njezina knjiga tako djetinjasto briljantna da ju je možda napisao JM Barrie autor knjige Petar pan. Ali varaju se JM Barrie napisao je samo uvod. Mlade posjetitelje napisala je gospođica Ashford, a knjiga je zbog velikog interesa čitatelja samo u prvoj godini nakon objave doživjela sedam reizdanja.

Knjiga koja će i vas razveseliti!

Kopije te knjige su nakon prvog svjetskog rata dijeljene ranjenim veteranima kako bi ih razveselila i olakšala im povratak u normalan život, a navodno da je jedna od tih knjiga poklonjena i Britanskoj kraljici.

Knjiga Mladi posjetitelji i dalje oduševljava publiku!

Knjiga Mladi posjetitelji i  u 21. stoljeću i dalje oduševljava publiku . Godine 2003., BBC (British Broadcasting Corporation) je snimila i vlastitu prilagodbu knjige «The Young Visiters», Daisy Ashford u kojoj su glumili Jim Broadbent i Hugh Laurie.

 

         

 Daisy Ashford kao dijete                                                        Daisy Ashford kao odrasla žena

 


 

Prilog – Treiler iz filma snimljenog  po knjizi “Mladi posjetitelji”

A, da devetogodišnjakinje mogu napisati i dobru i zanimljivu knjigu dokazuje nam i ova ekranizirana verzija knjige «Mladi posjetitelji” ili “Plan gospodina Salteena”, koju je napisala mlada književnica Daisy Ashford.

U kritici tog televizijskog filma Brian Lowry je napisao i sljedeće: Iako se temelji na knjizi koju je napisala devetogodišnjakinja, “Mladi posjetitelji” je obiteljski film, no ne i dječja priča. To je ozbiljna priča, a režiseri David Yates i pisac Patrick Barlow spretno su nas vodili kroz nju, dajući filmu toplu i iznenađujuće vjernu produkciju zbog koje taj film možemo svrstati u rubriku ” evergreen”.

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.