John Le Carré cijeli je svoj arhiv poklonio knjižnici

Jedan od najznačajnijih britanskih autora John Le Carré, najpoznatiji po romanima na temu špijunaže u kojoj je i sam sudjelovao, svoje rukopise, kao i cijeli arhiv, poklonio je knjižnici Bodleian Sveučilišta Oxford.

Osamdeset i pet kutija rukopisa dio su opsežnog opusa u vlasništvu Johna Le Carréa, pisca s pravim imenom David John Moore Cornwell. Autor brojnih kriminalističkih i špijunskih romana svoj je opus poklonio knjižnici u Oxfordu a za to kako i sam kaže ima i razlag i opravdanje.

‘Oxford je bio dom agenta Smileyja, kao i mene samoga’, kazao je Le Carré, osvrnuvši se na izmišljeni lik detektiva Georgea Smileyja, koji se pojavljuje u njegovim brojnim romanima.

Richard Ovenden, zadužen za specijalne zbirke knjižnice Bodleian pozdravio je književnikovu gestu ustvrdivši da zbog nedostatka novaca velik dio britanskog povijesnog blaga završava u američkim arhivima koji ih otkupljuju direktno od obiteljskih zaklada književnika. Kao vrijednost Le Carréova arhiva Ovenden je istakao i činjenicu da je pisan rukom, te da je moguće jako dobro pratiti stvaralački razvoj djela.

Le Carré je autor 22 romana. Prvo djelo, ‘Poziv za mrtve’, napisao je 1961. te u njemu predstavio lik Georgea Smileyja. Za svoj treći roman, ‘Špijun koji je došao iz hladnoće’, primio je brojne pohvale, kao i nagradu Somerset Maugham. Zbog rada za britanske tajne službe, mnogi smatraju da su djela prilično realistična, da obiluju autobiografskim elementima te da bi književnikov arhiv mogao dovesti i do novih otkrića o autoru i vremenu u kojem je živio i pisao.

 


 

Prilog: Tko je John Le Le Carré?

 David John Moore Cornwell, poznatiji pod pseudonimom John le Carré (Poole, 19. listopada 1931.-) je britanski autror kriminalističkih i špijunskih romana. Jedan je od rijetkih pisaca koji je u svojim špijunskim romanima realistično prikazao međunarodnu špijunažu

Le Carré je rođen u engleskom gradu Pooleu, a školovao se u Bernu i na Oxfordu. Kao učitelj na Etonu bio je od 1956. do 1958. Radio je i za Britanski ured za vanjske poslove.

Tijekom ranih 1960-ih le Carré je počeo pisati djela o podzemlju koja okružuje britansku špijunažu. Njegovo prvo djelo “Poziv za mrtve” (1961.) predstavlja nam Georgea Smileya, pametnog, starijeg detektiva koji se pojavljuje u mongim le Carréovim kasnijim romanima. Kritične i popularne reakcije na le Carréov treći roman, “Špijun koji je došao iz hladnoće” (1963.) uvjerile su ga da radi kao cijelovremeni pisac. Taj roman je le Carréu ujedno donio i prestižni Somerset Maugham Award.

 

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.