Jorge Luis Borges – Nogomet je popularan zato jer je i glupost popularna

Argentinski književni klasik Jorge Luis Borges nije volio nogomet, čiju je popularnost objasnio izjavom da je “i glupost popularna”. Časopis The New Republic podsjeća nas na to zbog čega je Borges nogomet smatrao “estetski ružnim” te dijelom masovne kulture koju je istinski prezirao.

Prema legendi, Jorge Luis Borges (1899. – 1986.) toliko nije volio nogomet da je svoja predavanje studentima namjerno zakazao u terminu prve utakmice Argentine na Svjetskom prvenstvu u nogometu 1978. godine. Prema Borgesu, “nogomet je jedan od najvećih zločina Engleske”, igra koja je “popularna zato što je i glupost popularna” te obilježena “idejom nadmoći koja mu se gadi”.

Slavni pisac naročito nije volio nogometne navijače koje je smatrao razularenom masom s fašističkim tendencijama, a kod najvažnije sporedne igre na svijetu smetao ga je i izraženi nacionalizam koji prati prvenstva.

Nogomet je raj za lopove, kriminalce, priglupe političare, fašiste, nacionaliste i desničare. Naime kad reprezentacija Argentine pobjeđuje narod je toliko opijen pobjedom da zaboravlja svo zlo koje su mu oni nanijeli. No, problem za gore navedene je taj što se narod već nakon nekoliko dana otrježnjuje i ponovno budi u surovoj stvarnosti i siromaštvu. I tad lopovima, kriminalcima političarima, fašistima i desničarima ponovno treba neka nova pobjeda reprezentacije, rekao je Jorge Luis Borges

Borges se nogometom pozabavio i u svojoj priči “Esse Est Percipi” (otprilike “Postojati je biti viđen”), u kojoj se opisuje fantastična verzija Argentine u kojoj je popularni sport postao spektakl, odglumljena igra za TV prijenos. Borges tako piše da se stadioni raspadaju od zapuštenosti te da je posljednji nogometni susret u Argentini odigran još 1937., ali da fanatični obožavatelji ništa od toga ne primjećuju.

 

————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac
————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.