Allen Ginsberg: Molitva ratnog profita

Cilj poezije nije da vas učini glupljim, da vas zavede, slaže i uvjeri u neistine!

Cilj poezije je da vam na sebi svojstven način ispriča istinu. Istinu koju ne možete saznati iz dnevnih novina prepunih reklama za razne političare i njihove političke stranke. Istinu koju ne možete saznati gledajući rvatsku katolibansku državnu televiziju ili isprazne privatne televizije, koje se ponose emisijama poput “Ženim sina”, “Udajem baku” ili “Silujem vlastitu djecu”.

Poezija je više od toga. Poeziju se ne može banalizirati, komercijalizirati i pomoću nje pričati laži i dodatno zaglupljivati naivan narod jer onda takav izričaj prestaje biti poezija i postaje običan kič. A, sve to shvatio je i slavni američki pjesnik po imenu Allen Ginsberg i pokušao vam pomoću poezije ispričati priču o ratovima i onima koji ih uzrokuju.

Priču koju nećete pročitati u novinama, ni vidjeti na televiziji…

 


 

Molitva ratnog profita

za Ezru Pounda

Ovo su imena privatnih tvrtki koje su zaradile novac na ovom ratu
tisuću devetsto šezdeset osme Annodomini
četiri tisuće osamdeset
devete po židovskom kalendaru
ove korporacije profitirale su trgujući sumporom od kojeg ljudska koža
gori ili granatama rasprsnutima u tisuće razornih komadića koji se zabijaju u meso
ovdje su nabrojeni milijunaši koji su milijune stekli kontrolom tržišta
ovdje su redom izneseni dobici, nabrojane nagomilane zarade desetljeća,
ovdje su imenovani odgovorni očevi tih industrija koji telefonima upravljaju financijama
imena direktora, kreatora tuđih sudbina, i imena akcionara tih unaprijed određenih svota
ovdje su imena veleposlanika Kapitala, predstavnika zakonodavstva
onih koji sjede u hotelskim predvorjima i piju viski uvjeravajući vas,
ovdje su posebno izdvojeni oni koji iz zraka bacaju amfetaminske
pilule vojsci, i brbljaju, uvjeravaju i nagovaraju
oni su ti koji nameću politiku određuju i predlažu strategiju i za to dobivaju
honorare kao veleposlanici Pentagona, vojni savjetnici plaćeni novcem vlastite industrije:
ovo su imena generala i vojnih časnika koji rade za proizvođače oružja;
osim svega ovoga, ovdje je popis banaka, udruženih poduzeća,
ulagačkih trustova koji kontroliraju te industrije:
ovo su imena dnevnih listova kojima su vlasnici spomenute banke,
ovo su imena radio stanica kojima su vlasnici ta udružena poduzeća;
ovo bezbrojne tisuće građana koji su zaposleni kod imenovanih poslodavaca;
početak ovog izvještaja započinje 1958. a završava 1968., kako bi
statistički podaci bili uredno poredani, jasni i konačni
dok prva verzija ove molitve započete na prvi dan prosinca 1967.
nastavlja pjesmu o Sjedinjenim Državama.

 1. prosinca 1967. Allen Ginsberg

 


 

Tko je bio Allen Ginsberg ?

Irwin Allen Ginsberg, (1926. – 1997.), bio je američki pjesnik i pisac.

Rođen je u židovskoj obitelji u Newarku ali odrasta u Patersonu, New Jersey. Bio je pjesnik i jedna od najpoznatijih figura u okvirima beat pokreta, zajedno s Kerouacom, Burroughsom, Holmesom i Cassadyem, a poznavao je svu četvoricu. Postaje poznat već s prvom objavljenom zbirkom pjesama “Howl i druge pjesme” (1956.). Pjesma “Howl”, izazvala je zapljenu prvog izdanja te zbirke i brojne sudske tužbe za nemoral. Pjesma počinje riječima: Vidjeh najveće darove moje generacije uništene ludošću, dok su sjedili histerični goli….

Godine 1950. Kerouac je počeo proučavati budizam i podijelio je s Ginsbergom sve što je naučio iz budističke Biblije Dwighta Goddarda. Ginsberg je u to vrijeme prvi put čuo za “Četiri plemenite istine” i razne sutre kao što je “Dijamantna sutra”. Ginsbergovo duhovno putovanje započelo je rano njegovim spontanim vizijama, a nastavilo se putovanjem u Indiju s Garyjem Snyderom. Glazba i pjevanje bili su važni dijelovi Ginsbergovog izvođenja uživo tijekom čitanja poezije. Često se pratio na harmoniju, a ponekad bi ga pratio i gitarist.

1960-ih Ginsberg sudjeluje u hippie pokretu. Zanimale su ga religije Dalekog Istoka, među njima hinduizam i zenbudizam. Bio je vegetarijanac ali probao je i LSD. Sudjelovao je u radu u NAMBLA, organizaciji slobodnog govora, koju napušta u trenutku kada je uvidio da je uspio proširiti svoje ideje.

Desetljećima  je sudjelovao u političkim prosvjedima od Vijetnamskog rata do Rata protiv droga. Njegova pjesma ” Rujan na cesti Jessore”, skrenula je pozornost na nevolje bengalskih izbjeglica uzrokovane genocidom 1971. godine, a ona ilustrira ono što je književna kritičarka Helen Vendler opisala kao upornost Ginsberga u prosvjedu protiv “imperijalne politike” i “progona slabijih”. Njegovoj zbirci “Pad Amerike”, dodijeljena je godišnju Nacionalnu nagradu za poeziju 1974. godine. 1979. godine primio je zlatnu medalju Nacionalnog kluba umjetnosti i primljen je u Američku akademiju za umjetnost i književnost . Bio je finalist Pulitzerove nagrade 1995. za svoju knjigu Cosmopolitan Greetings: Poems 1986–1992 .

Ginsberg je unio mantre u svijet rock and rolla kada je recitirao Heart Sutru u pjesmi “Ghetto Defendant”.  Ta pjesma se pojavljuje na albumu Combat Rock britanskog punk benda “The Clash”. Usprkos Ginsbergovoj sklonosti prema istočnjačkim religijama, novinarka Jane Kramer tvrdi da se on, poput Whitmana, držao „američke mistike“, koja je „ukorijenjena u humanizmu i u romantičnom i vizionarskom idealu sklada među ljudima“.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Ginsberg je doživio dva manja moždana udara koji su dijagnosticirani kao Bellova paraliza , što je rezultiralo opuštanjem mišića na jednoj strani njegovog lica.

Preminuo je 5. travnja 1997., okružen obitelji i prijateljima u potkrovlju East Village na Manhattanu, podlegavši karcinomu jetre u 70. godini života. Na njegov sprovod došli su mnogi ugledni umjetnici poput Gregoryija Corsa, Roya Lichtensteina, Patti Smith i odali mu počast.

Kremiran je, a njegov pepeo pokopan je na njegovoj obiteljskoj parceli na “Gomel Chesed”, groblju u Newarku.

 

 

———–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.