U knjižnici ima oko 400 tisuća knjiga, a neke su jedinstvene u svijetu

Vrijedne knjige na policama u bivšoj crkvi još čekaju da budu smještene u prikladnije prostorije, na police Gradske biblioteke u Palermu. Tu su knjige iz alkemije, martirologije, knjige na pergameni, zbirka zakona cara Svetog Rimskog Carstva Fridrika II., ali i suvremenika – ukupno više od 400.000 knjiga. Bivša isusovačka biblioteka diči se s oko 5000 rukom pisanih knjiga s početka 12. stoljeća te 1038 inkunabula, 6000 knjiga iz 16. stoljeća, 14.000 iz 17. stoljeća, oko 6000 pisama utjecajnih osoba, oko 1000 arapskih novčića…

Kristovo rodoslovlje

Dio biblioteke je dostupan stručnjacima za izučavanje, no najveći je dio ipak zatvoren. Ulaz je zabranjen svima osim restauratorima i, dakako, direktoru Filippu Guttusu, u čijoj smo pratnji ekskluzivno mogli vidjeti ono što je nekada pripadalo isusovcima. Tu je i knjiga s početka 12. stoljeća u koju je pisar kapele Kraljevske palače u Palermu zapisivao datume rođenja i smrti normanskih kraljeva, vladara Sicilije. Vrijedan je i jedan srednjovjekovni svitak dug više od tri metra na kojem je s obje strane ispisano Kristovo rodoslovlje.

– Tehnologija nam je pomogla u konzerviranju knjiga kako bi se mogle listati i proučavati. No, za nastavak rada još nam nedostaje podosta novaca – kaže direktor Filippo Guttuso. Ministarstvo kulture pomoglo je u digitalizaciji. Među građom koja je digitalizirana i spisi su crkvenih otaca iz 14. stoljeća. Nazvani su nordijski, možda je riječ i o irskim ocima, ali to trebaju otkriti stručnjaci.

Blago alkemičara

Vrijednost pohranjena u toj biblioteci golema je i dragocjena ne samo za Siciliju i Italiju nego i cijeli svijet jer tu dolaze znanstvenici iz mnogih zemalja proučavati građu. Knjižnica ima i najveću dosad otkrivenu zbirku alkemijskih tekstova. Dragocjena je jer je takvih zbirki malo. Naime, alkemijski priručnici držali su se u laboratorijima, a alkemičari bi ih često uništavali nakon izvođenja eksperimenata, točnije palili. Mnogi zapisi i knjige alkemičara spaljivani su na lomačama zajedno s alkemičarima

Gotovo slučajno otkrivena je knjiga u kojoj su 292 crteža velikih umjetnika. To je bila knjiga oca Sebastiana Reste iz milanske plemićke obitelji, koji se kao svećenik bavio i kolekcionarstvom. – Riječ je ne o rijetkoj, već o jedinstvenoj knjizi u kojoj su crteži slikara, kipara i arhitekata koji su svojim radovima utjecali na našu povijest – govori Guttuso.

Preuzeto s adrese: https://www.vecernji.hr/

Napisao: Silvije Tomašević

 

——–

Uredio i obradio: Nenad Grbac
———————————–

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.