Roman na 36 metara dugačkom svitku

Legendarni 36 metara dugačak svitak na kojemu se nalazi rukopis autobiografskog romana “Na cesti” američkog romanopisca i ikone pop kulture Jacka Kerouaca, uskoro će opet biti izložen u londonskoj Nacionalnoj knjižnici.

Prema pisanju britanskog Telegrapha, riječ je o originalnom rukopisu druge verzije romana koju je Kerouac, jedan od začetnika i najistaknutijih predstavnika Beat generacije, napisao u travnju 1951. u New Yorku.

Pisan na pisaćoj mašini na rolama arhitektonskog papira koje je pisac, želeći biti siguran da mu ništa neće prekidati kreativan tok misli, zalijepio, “Na cesti” je najuspješniji i najpoznatiji Kerouacov roman, pisan u eksploziji kreativnosti svojstvene bitničkoj generaciji, kojoj je pripadao.

Roman je napisan u samo tri tjedna, a temelji se na spontanom putovanju SAD-om Kerouaca i njegovih prijatelja sredinom prošlog stoljeća. Smatran je ključnim djelom poslijeratne Beat generacije inspirirane jazzom, poezijom i eksperimentiranjem s drogama.

Iako su mnoga imena i detalji Kerouacovih iskustava u romanu izmijenjena, na stotine referenci iz romana imaju svoje pandane u stvarnom životu.

Način kako je roman napisan, tako da pisac nije morao nijednom prekidati pisanje kako bi zamijenio papir u mašini, ušao je u legendu, a njegov je originalni rukopis u Londonu bio izložen uoči početka prikazivanja u kinima njegove prve filmske adaptacije redatelja Waltera Sallesa, piše The Telegraph.

Roman je objavljen 1957. i odmah je postao jedna od ključnih knjiga Beat generacije. Lik Sala Paradisea temeljen je na autoru, dok je ekscentričan lik Deana Moriartyja inspiriran Kerouacovim prijateljem i mentorom Nealom Cassidyjem.

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

 


 

Prilog – On the Road by Jack Kerouac – film trailer

Pet desetljeća nakon što je prvi put objavljen, autobiografski Kerouacov roman “Na cesti” konačno pronalazi svoj put do velikog ekrana, u produkciji nagrađivanog redatelja Waltera Sallesa (“Motorcycle Diaries”). I baš kao i u knjizi glavni lik knjige ili filma se pridružuje se svom junaku Deanu Moriartyju (“Garrett Hedlund”), putniku i mistiku, u uzbudljivoj vožnji naprijed i nazad diljem Sjedinjenih Država.

U filmu glume Sam Riley (“Control, Brighton Rock “), Garret Hedlund (” Friday Night Lights”), Kristen Stewart (” Twilight “), Kirsten Dunst, Amy Adams i Viggo Mortensen. Sal Paradise (“Sam Riley”).

A, mi ćemo vam omogućiti da pogledate i trailer tog filma.

 

 

————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac
————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.