Neobični paukovi i rakovi Petera Szucsyja

Za umjetnika Petera Szucsyja iz Budimpešte sve što je staro može biti i novo. Njegovi paukovi i rakovi su izrađeni od starih satova, medicinske opreme i fotoaparata. Predmete koje najčešće pronalazi i otkupljuje na sajmovima starih i odbačenih stvari on pretvara u nešto drugo. Osnovna namjena predmeta je promijenjena; ali dizajn i izrada ostaju slični.

A, onda sam osjetio da je vrijeme da stvorim nešto drugačije

“Posljednjih 25 godina radio sam kao umjetnički direktor u industriji igara za kompjutere”, kaže Peter Szucsy. „Napravio sam mnoga stvorenja, čudovišta, stvorio nekoliko svijeta u gotovo svim stilovima u virtualnom svijetu … ..Ali prije nekoliko godina osjetio sam da je vrijeme da stvorim nešto drugačije. Tako da … napustio sam računala i učinio da mnoge moje ideje zažive i u stvarnom svijetu. ”

Njegovi su paukovi mesingani, oštri, izrezbareni…

Szucsy nam pokazuje svoj rad. Njegovi su pauci mesingani, oštri, izrezbareni, komplicirani. Ovo je spajanje znanosti, mašte i umjetnosti. Svaki pauk napravljen od starih satova, zupčanika i kotača ima svoju priču. Svaki njegov dio netko je vješto dizajnirao prije nekoliko desetljeća; i svaki je taj dio dotaknut i ponovno obrađen Szucsyjevom rukom.

Jer stare stvari nikad ne umiru.

Jednostavno se mijenjaju. A, to nam potvrđuju i neobični pauci Petera Szucsyja.

 


 

 

Napisao, uredio, odabrao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.