“Hrvatska povijesna baština”, Dr. Marka Jukića

Digitalnu knjigu “Hrvatska povijesna baština”, Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:

Hrvatska povijesna baština – Proslov

Crtice iz hrvatske povijesti objavljene su na portalima benedikt.hr i croativ.net kao podsjetnik na ljude i događaje iz hrvatske povijesti. Ulice i trgovi imenovani su po znamenitim osobama, a stanovnici grada često ne znaju ništa o osobi po kojoj je ulica dobila ime. U gradovima i mjestima postavljeni su spomenici, a da većina stanovnika grada ne zna ispričati priču o osobi koja ima spomenik.

Hrvatsku povijest pisali su osvajači i ideološki usmjereni “istoričari” koji su zatirali identitet hrvatskoga naroda, davali krive intepretacije povijesnih događaja, prešućivali mnogobrojne hrvatske domoljube ili ih prikazivali u negativnom kontekstu. Nažalost, o nekim Hrvatima se više zna izvan Hrvatske, neki imaju spomenike, ulice i trgovi nose njihova imena, a u Hrvatskoj nemaju ni ulicu, ni trg, niti spomenik. Danas imamo svoju državu i nužno je ispraviti krive navode, spomenuti prešućene i dokumentirano pokazati hrvatsku povijest u pravom svjetlu.

Arhološki lokaliteti: Nin, Biskupija, Knin, Solin, Bribirska glavica i drugi svjedoče o nastanku i razvoju hrvatske države, svjedoče o hrvatskim vladarima i plemićima. Starohrvatske crkvice svjedoče o kršćanskoj tradiciji hrvatskoga naroda. Crtice o starim cestama, željezničkim prugama, prvim tramvajima, poštanskim uredima, meteorološkim mjerenjima, elektrifikaciji, prvim bolnicama, sveučilištima, športskim aktivnostima, radio postaji Zagreb i drugome pokazuju razvojni put na području Hrvatske koji je išao paralelno s europskim putom.

Ove crtice su poticaj za upoznavanje s nacionalnom poviješću i kulturom, doprinosom Hrvata svjetskoj znanosti i kulturi. One su poticaj izučavanju, barem i površnom, nacionalne povijesti i kulture.

Pri izboru literature treba biti pažljiv jer mnogo toga napisano je s ideoloških i imperijalističkih pozicija. Zatiranjem hrvatskoga imena, pisma i kulture tijekom stoljeća osvajači su nastojali izbrisati hrvatsku povijest i hrvatski kulturni identitet, ali to nisu uspjeli.

Napomena: Objavljene crtice podijeljene su u pet cjelina: Hrvatska povijesna baština, Hrvatska kulturna baština, Hrvatska katoličko-kulturna baština, Prirodna baština Lijepe Naše i Znamenite Hrvatice i Hrvati.

Autor

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/