Bohumil Hrabal: Plesne lekcije za starije ljude

Plesne lekcije za starije ljude (Škola plesa za ljude u odmakloj dobi ili u orginalu: Taneční hodiny pro starší pokročilé) roman je koji je 1964. godine napisao češki pisac Bohumil Hrabal. Priča je to o čovjeku koji prepričava razne događaje iz svoje prošlosti, a posebno svoj ljubavni život.

Cijeli roman napisan je u samo jednoj rečenici

Sve to zvuči kao posve normalan sadržaj za sasvime normalno književno djelo, osim jedne jedine stvari: cijeli roman napisan je u samo jednoj rečenici. I tu ne spominjemo slavnu Hemingwayevu rečenicu ili roman sažet u samo jednoj rečenici “Na prodaju: dječje cipele, nikad nošene”, nego Hrabalovu knjigu koja je bez obzira na tu jednu rečenicu duga 128 stranica, što je samo malo kraće od Velikog Gatsbyja .

Stil koji mu je pomogao da u jednom događaju kombinira osjećaj tuge i komedije

Hrabal je bio poznat po tome što je u svojim romanima koristio dugačke rečenice, bio je to stil koji mu je pomogao da u jednom događaju kombinira osjećaj tuge i komedije. Upravo zbog takvog stila i ruganja svemu i svačemu danas ga svi smatraju jednim od najvećih čeških autora u povijesti”.

Šaljivu afera koju ćete pročitati u jednom dahu

Knjiga je objavljena u časopisu Publishers Weekly 1995. godine, gdje ju je kritičar opisao kao “šaljivu aferu koju ćete pročitati u jednom dahu”. Pregled se nastavio: “Hrabal, kojeg su, među ostalim, Milan Kundera i Ivan Klima naveli kao svoj najveći književni uzor, općenito se smatra najcjenjenijim živim češkim autorom. A, lako je shvatiti i zašto!

Ovaj se roman poigrava se s cijelom češkom poviješću

Kao što pretpostavljate ovaj se roman (izvorno objavljen u Čehoslovačkoj 1964.) poigrava se s češkom poviješću, uspoređujući javni život zemlje s privatnim životom pripovjedača, Hrabal pokazuje silnu energiju i razuzdanu pamet. “Howard Norman iz Los Angeles Timesa napisao je da se “Ovo se suprotstavlja najboljem od Hrabala”, a ustvrdio je i da njegovi romani “razdvajaju komplicirano ljudsko ponašanje na njegove osnovne, ponekad tragične, a najčešće radosne i smiješne motive”.

 


 

Tko je bio Bohumil Hrabal?

Bohumil Hrabal (1914. –1997.), bio je češki pisac, danas pomalo zapostavljen u odnosu na svog slavnog suvremenika i sunarodnjaka Milana Kunderu, no opus Bohumila Hrabala važan je dio češke i općenito europske proze.

Rodio se u mjestu Brno-Židenice, Moravska, ali je proveo djetinjstvo u pivovari Nymburk kao posinak poslovođe. U Prag se doselio tijekom 1940-ih. Prvo je radio kao fizički radnik u čeličani, a kasnije se prihvaća olovke i piše svoja maestralna djela.

U 50 godina književne karijere napisao je 35 djela od kojih su gotovo sva prevedena na čak 27 jezika i ekranizirana (režirao ih je Jiri Menzel). Hrabal je bio sjajan pripovjedač i imao je ekspresivan stil. Njegova najpoznatija djela su “Strogo kontrolirani vlakovi” i “Služio sam engleskog kralja”. Neka njegova djela komunističke vlasti su zabranile i nisu ih izdavale. Kuća u kojoj je živio u Pragu danas više ne postoji.

Preminuo je u 82. godini padom s petog kata bolnice. Navodno je pokušao nahraniti golubove.

Pokopan je u obiteljskoj grobnici, gdje mu počivaju majka, očuh, stric, žena i brat.

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.