Zbog rasističkih grafita sutkinja ih kaznila čitanjem knjiga

Sutkinja u Virginiji osudila je tinejdžere koji su povijesnu zgradu crnačke škole išarali pogrdnim rasističkim, antisemitskim i vulgarnim grafitima te odredila da svi oni moraju pročitati 35 knjiga o rasizmu, antisemitizmu i ravnopravnosti među spolovima. Na popisu knjiga koje će morati pročitati su ‘Boja purpura’ Alice Walker, ‘Crucible’ Arthura Millera i ‘Lovac na zmajeve’ Khaleda Hosseinija, prenosi The Guardian.

Osim što moraju pročitati knjige, oni moraju pogledati i 14 filmova, posjetiti dva muzeja i napisati referat kako bi ih se potaknulo da poštuju rase i vjere.

Škola Ashburn Colored School otvorena je 1892. 30 godina poslije američkoga građanskog rata kako bi se i crnačkoj djeci omogućilo školovanje.

Državna odvjetnica Alex Rueda navela je da je takva kazna opravdana jer je riječ samo o ‘petorici priglupih tinejdžera’.

‘Nijedan od tih dječaka, navela je, prije nije kažnjavan, nikad nisu upadali u nevolju i očito je da nisu bili rasno motivirani. Ovdje je više riječ o gluposti i nerazumijevanju ozbiljnosti onoga što su učinili’, rekla je.

Svih 35 knjiga s popisa kojie će morati pročitati bavi se rasizmom, ravnopravnošću među spolovima, religijom i ratom. Morati će pročitati i tri knjige Leona Urisa, među kojima je i ‘Mila 18’, zatim ‘Sunce se ponovno rađa’ Ernesta Hemingwaya, ‘Noć’ Elieeja Wiesela, ‘Sluškinjina priča’ Margaret Atwood, ‘Eichmann u Jeruzalemu’ Hanne Arendt, ‘Lolita u Teheranu’ Azar Nafisi i ‘Nevjernica’ Ayan Hirsi Ali, dok su na popisu filmova i Oscarom nagrađeni ’12 godina ropstva’ i ‘Lincoln’.

Dječaci moraju svakoga mjeseca napisati sastavak o pročitanoj knjizi ili o pogledanom filmu. Osim toga, u referatu moraju objasniti poruku koje šalju nacistički simboli   i simboli bjelačke nadmoći (QQ klan) te posjetiti muzej holokausta i muzej američke povijesti te izložbu o Japancima zatočenim u američkim logorima nakon Drugoga svjetskog rata.

‘Nadam se da će nakon toga imati više poštovanja prema rodu, rasi i vjeri. I da će, kada se otisnu u svijet, biti učitelji’, rekla je sutkinja.

 

 

———–

Preveo, obradio i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.