Tko je bio Euripid?

Euripid je bio starogrčki pisac, pjesnik i dramatičar (otok Salamina, 485./484. pr. Kr. – Aretusa, Makedonija, 406. pr. Kr..) Smatra se da je bio sljedbenik sofista. Sačuvano je 17 njegovih tragedija, a autentičnost osamnaeste tragedije „Res” nikad nije potvrđena. Sačuvana je i njegova satirska igra „Kiklop”, jedina potpuna satirska igra iz stare Grčke. Zasluženo je priznanje dobio tek poslije smrti, a danas ga smatraju jednim od najvećih pjesnika, dramatičara, tragičara i pisaca svih vremena.

Pretpostavlja se da je bio školovan i imućan. Bio je jedan od prvih Grka koji su imali svoju privatnu knjižnicu. Često se kao njegovi učitelji spominju Arhelaj, Anaksagora i Sokrat. 408. pr. Kr. dolazi u Pelu, jer ga je makedonski kralj Arhelaj pozvao na svoj dvor zajedno s ostalim velikim umjetnicima, gdje i umire, najvjerojatnije od hladne makedonske zime.

Inspiraciju za svoja djela on preuzima iz mitologije; njegovi su junaci mitski kraljevi, kraljice i ljudi visokog roda. No, lišeni su mitske snage i veličine te su prikazani kao obični ljudi, slični Euripidovim suvremenicima, sa svim manama i vrlinama. U mitsku građu unosi građanske probleme te tako svojim dramama daje aktualnu socijalnu i političku dimenziju i prikazuje razna religiozna i etička pitanja.

Radnjom njegovih djela ne upravljaju bogovi, nego zagonetni i često okrutni postupci bogova. Euripid se suprotstavlja tradicionalnim i antropomorfnim bogovima koji su moralno nedosljedni i prevrtljivi te ne mogu ni biti moralni uzor ljudima. Euripid najviše pažnje posvećuje psihologiji likova te se smatra začetnikom psihološke drame.

Tragičnu radnju Euripidovih drama pokreću iracionalne sile strasti koje obuzimaju njegove junake. Prikazuje kako osjećaji postupno prerastaju u strasti koje junaci više ne mogu kontrolirati. Prvi na pozornici prikazuje tragičnu ljubav sa svim njenim strastima. Otkrivajući ljudsku dušu prikazuje i njene tamne strane, njenu patologiju. Euripid govori da se borba za sreću odvija u čovjeku, a ne izvan njega. Za Euripida je Sofoklo rekao da prikazuje ljude kakvima jesu, a da ih on sam prikazuje kakvima bi trebali biti.

Smatrali su ga ženomrscem, a on je prvi put na pozornicu izveo ženu kao psihološki problem i pozabavio se njenom specifičnom duhovnošću. Žena čak i postaje dominantniji i jači spol, primjerice, Medeja pobijedi Jazona, a Hekaba natjera muškarce da se priklone njenoj volji.

Svojim je realizmom i dramskim obradama erotike sablažnjavao svoje suvremenike. Aristofan ga je smatrao rušiteljem morala, a Aristotel najtragičnijim od svih pjesnika.

Često koristi postupak prepoznavanja kao sredstvo stvaranja novih situacija ili za postizanje dramskih efekata. Ovu je tehniku prvi uporabio Eshil u svojim „Hoeforama” („Žrtvonoše”), a o njoj i Aristotel raspravlja u svojoj „Poetici” te govori da je to prijelaz iz nepoznavanja u poznavanje, a zatim u prijateljstvo ili neprijateljstvo s onim osobama koja su određena za sreću ili nesreću

Napisao i obradio: Nenad Grbac

 


 

Najpoznatiji Euripidovi Citati

————

Djeca su za sve ljude njihov život.

————

Nema goreg zla od loše žene, a ništa nije bolje stvoreno od dobre žene.

————

Nikad se nemoj zamoriti u davanju domovini.

————

Svakim se danom nešto novo nauči.

————

Dobri prijatelji jasno se prepoznaju u nevolji.

————

Iskustvo je smrtnicima učitelj svega.

————

Riječ izašlu iz usta nije lako zaustaviti kao ni kamen pušten iz ruke.

————

Loš početak vodi lošem svršetku.

————

Stare rane ne treba oplakivati svježim suzama.

————

Mudrome je i šutnja odgovor.

————

Čovjek je onakav kakvo je društvo u kojem se kreće.

————

Mudri taje svoje poraze.

————

U nevolji nam je miliji pouzdan prijatelj nego mornaru mirno more poslije oluje.

 

 

—–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.