Nekoliko zanimljivih činjenica o Roaldu Dahlu

Roald Dahl (1916. – 1990.), bio je britanski književnik norveškog porijekla.

Kad je kao pripadnik britanskog zrakoplovstva ozlijeđen u II. svjetskom ratu, počeo je pisati o svojim zgodama u Saturday Evening Postu. Kao pisac istaknuo se djelima za djecu i odrasle i postao jedan od najprodavanijih svjetskih autora. Smatrali su ga “jednim od najvećih pripovjedača priča za djecu 20. stoljeća”. Njegove nagrade za doprinos književnosti uključuju “Svjetsku fantastičnu nagradu za životno djelo”, iz 1983. godine i “Dječji autor godine 1990”.  2008. godine The Times je Dahla smjestio na 16. mjesto na listi “50 najvećih britanskih pisaca”.

Dahlove kratke priče poznate su po neočekivanim završecima, a knjige za djece po nesentimentalnom, jezivom, a često i mračno komičnom raspoloženju, u kojem se pojavljuju zli odrasli neprijatelji dječjih likova. Njegove knjige za djecu podržavaju dobrotu i osjećaj prijateljstva. Za djecu je napisao sljedeće knjige; “Jamesa i divovsku breskvu”, “Charlija i tvornicu čokolade”, “Matildu”, “Vještice”, “Fantastičnog g. Foxa”, “BFG “, “Twitse i Georgeovu čudesnu medicinu”. Njegova najpoznatije djelo za odrasle je roman”Priče o neočekivanom”.

 


 

Roald Dahl se nije najbolje snalazio u školi. 

Jedan od njegovih učitelja opisao je Dahla u svom školskom izvještaju na sljedeći način: ‘Nikad nisam upoznao nikoga tko tako ustrajno piše riječi koje znače upravo suprotno od onoga što je namjeravao napisati.’ Dok je još bio u školi, Roald je povremeno radio na testiranju okusa “Cadburyjeve čokolade”. To je sigurno imalo ulogu u njegovom stvaranju romana za djecu “Tvornice čokolade Willyja Wonke”.

————-

Dahl je mrzio film koji je snimljen na osnovu njegove knjige

Poznato je da je Dahl mrzio film “Willy Wonka i tvornicu čokolade”, dijelom i zbog promjene naslova – naime Dahl je smatrao da je Charlie, a ne ekscentrični Wonka, glavni lik priče.  Poznato je da je Dahl planirao napisati i treću knjigu o Charliju Bucketu, “Charlie u Bijeloj kući” ; ali je 1990. godine umro prije nego što ju je uspio dovršiti.

————-

Roman “James i divovska breskva”, Roalda Dahla isprva se zvao “James i divovska trešnja”. 

Postoje i drugi radni naslovi i imena likova u djelima Roalda Dahla, koji su kasnije promijenjeni. U ranim nacrtima Charlieja i tvornice čokolade , Willy Wonka zvao se “Gospodin Ritchie”. Izvorni naslov “Charliea i tvornice čokolade” bio je ‘Charlie’s Chocolate Boy’. A, u ranim su nacrtima te knjige Oompa-Loompas bili poznati kao ‘Whipple-Scrumpets’.

————-

Pisanje knjige “Twitla”, Roalda Dahla potaknula je njegova želja da “učini nešto protiv brade” – naime on nije volio, ni brade, ni ljude, koji su ih nosili. 

Takav strah od brade poznat je kao pogonofobija.

Dahl je napisao kako je uvijek prema bradi i ljudima koji su ih nosili osjećao “žestoku antipatiju”. Bradu je opisao kao “dlakavu dimnu zavjesu iza kojih se skriva čovjek”.

————-

Nesreća njegovog sina potakla ga je da se uključi u razvoj WDT ventila

Dahl se vjenčao s američkom glumicom Patricijom Neal 2. srpnja 1953. u crkvi Trinity u New Yorku. Njihov brak trajao je 30 godina i imali su petero djece.

Dana 5. prosinca 1960., njihov četveromjesečni sin Theo Dahl teško je ozlijeđen kada je u njegova dječja kolica udario taksi. Jedno je vrijeme bolovao od hidrocefalusa (stanje u kojem se u mozgu događa nakupljanje cerebrospinalne tekućine (likvora), koje obično uzrokuje povećani pritisak unutar glave) . Zbog toga,  se Roald Dahl uključio se u razvoj onoga što je postalo poznato kao ” Wade-Dahl-Till” (ili WDT ventil), uređaj se koristi za ublažavanje pritiska u glavi. Ventil je nastao na temelju suradnje između Dahla, inženjera hidraulike Stanleyja Wadea i londonske neurokirurške bolnice, a uspješno je korišten na gotovo 3.000 djece širom svijeta.

————-

A, nesretna smrt njegove kćerke natjerala ga je da se odrekne kršćanstva

U studenom 1962. Dahlova kći Olivia umrla je od encefalitisa, u dobi od samo sedam godina. Njena je smrt Dahla dovela do očaja i osjećaja krivnje što nije mogao učiniti ništa za nju. Dahl je nakon toga postao pobornik imunizacije i svoju knjigu “The BFG”1982. posvetio svojoj kćeri. Nakon Olivijine smrti i sastanka s crkvenim dužnosnikom, Dahl se odrekao kršćanstva jer je shvatio da se vjera temelji na laži.

Naime dok je oplakivao njezin gubitak, tražio je duhovnu podršku od Geoffreyja Fishera, bivšeg nadbiskupa Canterburyja. A, on ga je iznenadio rekavši mu da iako se Olivia nalazi u raju, njen voljeni pas Rowley joj se nikada tamo neće pridružiti. Dahl se tog trenutka prisjetio kasnije: “Htio sam ga pitati kako može biti tako apsolutno siguran da druga stvorenja nemaju ista prava kao i mi.

Sjedio sam tamo pitajući se zna li ovaj veliki i poznati crkveni čovjek što govori i zna li on uopće nešto o Bogu ili nebu?

————-

Roald Dahl pokopan je s čokoladom, crnim vinom, HB olovkama i njegovim snooker kuglama (snooker je igra slična biljaru).  

Želio je da ga pokopaju s nekim od njegovih najdražih stvari, među kojima su bile i kvalitetno crno vino, malo otmjene čokolade (Dahl je čokoladu shvaćao vrlo ozbiljno, čak je planirao napisati ‘Povijest čokolade’), i olovke koje su mu tako dobro služile u vrijeme pisanju tijekom mnogih godina.

 

 

————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac
————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.