Ex Machina (2015.) – film koji svakako vrijedi pogledati

Temelje onoga što će u konačnici postati film Ex Machina redatelj i scenarist Alex Garland osmislio je još u dobi od jedanaest godina i to nakon što je počeo eksperimentirati na kompjuteru, za kojeg je ponekad smatrao da ima svoj vlastiti um. Do kasnijih ideja za razvoj priče došao je nakon mnogih razgovora s prijateljem, koji je tvrdio da strojevi nikada ne bi smjeli imati osjećaje. Pokušavajući pronaći odgovor na to pitanje Garland je počeo čitati različite knjige slične tematike.

Sniman je kao najobičniji dugometražni film

Ex Machina snimljen je kao najobičniji dugometražni film. Tijekom snimanja nisu se upotrebljavali vizualni efekti, zeleni ekrani niti druga pomoćna sredstva. Svi efekti dodani su u fazi post-produkcije. Kako bi se stvorile Avina robotska kretanja, scene su snimane s glumicom, ali i bez nje što je omogućilo snimanje pozadine. Dijelovi koji su bili bitni, poput njezinih ruku i lica, u pojedinim scenama su animirani, a ostatak je dodan digitalno. Kamera i sistem kretanja tijela transferirali su njezinu performansu u kretanje robota uz pomoć CGI-ja.

Svjetski uspijeh filma, koji nisu snimili ni Jakov Sedlar ni Antun Vrdoljak

Film je snimljen u nezavisnoj produkciji uz budžet od samo 15 milijuna dolara (za usporedbu ćemo vam reći da čak i smiješni i potpuno bezvrijedni filmovi (trash), koje snimaju Jakov Sedlar i Antun Vrdoljak nas Hrvatske porezne obveznike koštaju nekoliko milijuna dolara po filmu), a u konačnici na svjetskim kino blagajnama zaradio preko 36 milijuna dolara. Filmska kritika dočekala ga je s oduševljenjem. Udruženje kritičara Amerike prozvalo ga je jednim od najboljih nezavisnih filmova godine, a na 88. svečanoj dodjeli prestižne nagrade Oscar film je dobio dvije nominacije u kategorijama najboljeg originalnog scenarija (Garland) i najboljih vizualnih efekata od kojih je zadnju i osvojio.

Alicia Vikander kao humanoidni robot – Ava

Alicia Vikander glumica koja u filmu Ex Machina tumači ulogu Ave za portret humanoidnog androida je osvojila priznanje filmske kritike i publike, a nominirana je i za nagrade Zlatni globus iBAFTA u kategoriji najbolje sporedne glumice. Taj film otvorio joj je vrata Hollywooda, a 2016 je osvojila Oskara za najbolju sporednu glumicu u filmu “The danish girl”.

Hvalospijevi kritike

Film Ex Machina uočen je i pohvaljen od strane filmskih kritičara diljem svijeta. Posebno se to odnosi na glumačka ostvarenja, atmosferu, vizualne efekte, glazbu te Garlandove scenarij i režiju. Na popularnoj stranici Rotten Tomatoes film ima 93% pozitivnih ocjena temeljenih na 235 zaprimljena tekstova uz prosječnu ocjenu 8.1/10. Generalno mišljenje kritičara s te stranice je: “Film Ex Machina više se oslanja na ideje nego na efekte, ali se također radi o vizualno savršenom filmu – neobično za ovakvu vrstu znanstvene fantastike”.

Film Ex Machina je zastrašujući portret budućnosti o kojoj svi razmišljamo

U kritici objavljenoj na nekoliko stranica u časopisu New Scientist istaknuto je: “Rijetka je prilika vidjeti film o znanosti koji svoje gledatelje ne uzima kao intelektualne zatvorenike… Radi se o stiliziranom i cerebralnom psiho-tehnološkom trileru koji služi kao prijeko potrebna inovacija u kategoriji znanstvene fantastike”. Kenneth Turan iz Los Angeles Timesa preporučio je film uz napomenu: “Inteligentno zamišljen i uvjerljivo snimljen, film Ex Machina je zastrašujući portret budućnosti o kojoj svi razmišljamo, a koja je u potpunosti moguća”.

Napisao i obradio: Nenad Grbac

 


 

Prilog – Najava i treiler filma

Caleb, 26-godišnji programer koji radi u najznačajnijoj svjetskoj kompjuterskoj tvrtki, pobjeđuje na natječaju i kao nagradu dobiva poziv da provede tjedan dana na privatnom planinskom odmaralištu koje pripada Nathanu, izvršnom direktoru i vlasniku tvrtke. No, kad stigne na udaljenu lokaciju, Caleb otkrije da će morati sudjelovati u čudnom i fascinantnom eksperimentu u kojem mora ocijeniti interakciju i mogućnosti prve prave umjetne inteligencije na svijetu, smještene u tijelu lijepog ženskog robota…

 

EX MACHINA Official Trailer (2015) [HD]

 


 

Prilog – Poklon bon svim našim čitateljima

Da bi ste iskoristili naš poklon bon potrebno je samo imati program po imenu uTorrent, preuzeti jednu od datoteka, koje se nalaze na priloženom linku, kliknuti dawnload u uTorrentu i uvečer na miru uz sok i kokice pogledati film.

http://itorrents.org/torrent/F2F238E006751581260031314A46DE0AE1A81C6A.torrent?title=ex+machina+2015+720p+x264+6ch+eng+he-aac

 

 

 

—————-

Napisao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.