Intervju: Jadranka Varga

Jadranka Varga, rođena je 5.5.1957. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju općeg smjera i Ekonomski fakultet, stečena stručna sprema VŠS. Od 1976. do 2013.je bila zaposlena, a od 1.1.2014. je u mirovini. Živi u Zagrebu, udata je, bez djece.

Poeziju piše od 1969. godine kad je napisala prve tri pjesme i od tad se nije zaustavila.

Njena 15. zbirka poezije, „Isus, ta vječna zvijezda sjajna”, nastala je u razdoblju od 29.04.2018. do 30.04.2018. kao posebna cjelina i tematski neovisna je od prve zbirke poezije „Sjena duše”, druge zbirke „Predvorje bijele tišine” i davno napisane, a tek nedavno objavljene zbirke poezije iz moje mladosti „Gola žena”, kao i ostalih zbirki „Plesač na žici”, „Na trgu ptica”, „Duša anđela”, ”Izbrisano lice”, „Moj tajni svijet”, „Kamen nije sam”, „Oči pune zvijezda”, „Tajna bijelih snova”, „Glasnici” i „Začarana stvarnost” čineći period zapisivanja mojih razmišljanja izraženih u kratkoj formi pjesničkih minijatura o raznim životnim temama, a 16. zbirka poezije je još u nastajanju.

Razgovarao i objavio: Nenad Grbac

Možete li nam reći neke od podataka o vama, koliko dugo se bavite pisanjem i slično ?

Moje ime je Jadranka Varga, rođena sam 5.5.1957. u Zagrebu i sve je kako ste naveli u uvodu ovog intervjua. Izdala sam do sada 13 zbirki poezije, sve preko Vašeg portala, a sve knjige su objavljene u digitalnom, a neke i u tiskanom obliku.

Možete li navesti vašu, E-mail adresu, ili način na koji vas naši čitatelji mogu kontaktirati?  

E-mail: shadowofsoul57@gmail.com

Blog: http://shadowofsoul.blog.hr/

Jedan od razloga za objavu ovog intervjua je i objava vaše knjige poezije ” Isus, ta vječna zvijezda sjajna ” na portalu www.digitalne-knjige.com. Da li bi nam mogli reći nešto više o toj knjizi i tome što vas je navelo da je napišete i objavite.  

Ova 15. zbirka poezije, po imenu „Isus, ta vječna zvijezda sjajna”, nastala je u razdoblju od 29.04.2018. do 30.04.2018. kao posebna cjelina. U ovoj zbirci predstavljam samo religiozne pjesme posvećene našem Gospodinu, Isusu Kristu kojima nastavljam moju temu o životu, snovima, ulasku u moj tajni svijet mašte i snova pa mislim, da ću i tim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.

Recenzenti ove zbirke su moji dragi prijatelji Zlatan Gavrilović Kovač i i Anđa Jotanović koji su dodirnuli samu bit onog što sam čitateljima htjela poručiti i reći.

Sami ste spomenuli da vas mnogi pitaju kako ste u tako kratkom vremenu uspjeli napisati i objaviti čak 13 knjiga. Možemo li im ovim putem odgovoriti na to pitanje?

Od 1969. godine pišem poeziju, kad sam kao dijete napisala moje prve 3 pjesme i to traje do danas. Do 2011. godine nisam izdala niti jednu knjigu, a kad sam slučajno na internetu naletjela na Vaš portal, sve je krenulo svojim tijekom, spontano, lijepo, a sa Vaše strane odrađeno izuzetno profesionalno, korektno i točno.

U gotovo svim vašim knjigama uočljiva je vaša povezanost s obitelji, odnosno vašim roditeljima i danas sa suprugom i vašim psima Šuškom i Mašom (pošto sam i sam vlasnik psa tad mogu sebi dati slobodu da za psa kažem da je član obitelji). Koliko vas je ta veza s obitelji odredila i kao pjesnika i kao osobu. Koliko vam je pomogla da se lakše suočite s negativnostima i prevladate ih ?

Moja mama je bila moja najbolja prijateljica, ona i tata su sad na Nebu, ali znam da su oni moji anđeli kao što su to bili i dok su bili živi na ovoj planeti i dok su živjeli sa mnom.

Sada su u nekim drugim sferama i dimenzijama, ali osjećam njihove duše uz sebe, njihovu brigu i čuvanje, jer ćemo se opet jednom sresti, kad otkuca i moj sat za odlazak na Onu stranu, Kući. Toj temi sam i posvetila šestu zbirku “Duša anđela”, pjesme su pisane za Onu stranu, za svijet gdje žive Duše, za povratak svake Duše Kući…

Dakle, Ona strana znači – kad Duša napušta tijelo i odlazi Kući, u svoje sfere postojanja, u druge dimenzije, čovjekova Duša u dubini sebe zna, da se mora vratiti Kući. Vratiti se Kući, znači otići Bogu i tamo provesti 100 godina ljudskih, što je Duši tek 1 godina i onda Duša odlučuje u koga će se inkarnirati… Takvim razmišljanjima sam posvetila cijelu tematiku moje zbirke “Duša anđela”, kao i zbirke „Tajna bijelih snova“ i „Glasnici“.

Supruga sam upoznala 15.8.2004., a najavljen mi je preko mog vidovnjaka Alena Jakovine 3.11.1992. i to tako točno opisano, da sam ostala zapanjena koliko, u stvari, ima istine u takvim stvarima. Suprug i ja smo se duhovno i emotivno odmah povezali, a nakon 3 mjeseca smo i počeli živjeti zajedno, evo, već smo skupa 14 godina, vjenčali smo se 12.3.2012. tako da je ta životna cjelina zaokružena.

Moja Šuškica, curica, rođena je negdje 15.2.2002., a našla sam je 2.9.2002. ispod auta ispred moje zgrade, imala je nepunih 6 mjeseci. Iako sam već imala mješanku Lorki, koja je tad imala 12 godina, uzela sam i Šuškicu i njih dvije su bile zajedno godinu dana, a tada je Lorki otišla u Nebo, a Šuška je ostala sa mnom.

Šuške više nema, ona je umrla 26.11.2015. i njoj sam posvetila moju zbirku „Kamen nije sam“, jer nas je jako pogodio njen odlazak. Nakon nje u naš život je došla Maša, mješanka border-collie i njene oči su bile inspiracija za moju zbirku „Oči pune zvijezda“.

Oduvijek sam imala pse i roditelji su voljeli životinje tako da ne mogu zamisliti svoj život bez tih divnih bića.

Mnogi misle da je lako napisati i objaviti knjigu! Da li je to zaista tako? Koliko je vremena i truda potrebno uložiti u takvo što?  

Sve moje knjige su nastale spontano… nikad nisam sjela i rekla ciljano: “idem sad napisati knjigu”, već sam skupila sve neobjavljeno pa izdala ovih 13 knjiga, dodala neke nove pjesme u tim knjigama, koje sam u međuvremenu napisala, a sad pišem 14. zbirku u kojoj su pjesme kratke forme i koje su u stvari moji komentari ispod raznih postova na portalu blog.hr gdje pišem.

Kod Vas, Nenade, nalazi se gotova moja zbirka „Začarana stvarnost“ u istoj formi kao i ova 15. Zbirka – poetske minijature, isto moji komentari ispod raznih postova.

Kako se pisac ili pjesnik osjeća kad listajući knjigu ili surfajući Internetom naiđe na vlastite stihove prepisane i potpisane tuđim imenom? Ima li kopiranje i prerađivanje tuđih radova ikakvog smisla, osim kićenja tuđim perjem i priznanja vlastite nemoći, odnosno nedostatka kreativnosti?

Užasan je to osjećaj kad nađete svoje misli potpisane od druge osobe, bezočno ukradene. Moje pjesme su moja djeca pa sad zamislite svoje dijete, koje Vam netko ukrade i prijavi ga nadležnim službama kao svoje!

I dijete zna, da to nije njegov roditelj pa tako nekako i moje pjesme, koje je netko ukrao, nekako uvijek nađu put do mene i objave mi se, da su ukradene i na taj način odmah reagiram na internetu.

Kititi se tuđim perjem nema nikakvog smisla, jer svaka duša u sebi sadrži beskrajan ocean svojih impresija, koje svatko može zagrabiti iz tog oceana i prenijeti na papir.

Postoje ljudi, kojima je to najnormalnija stvar, zovem ih tzv. pjesnička mafija i pjesničke kleptomanke, koje žive samo zato, da bi ukrale od nekoga i onda napravile “neke svoje kolaže”, a za koje je vidljivo iz aviona kako je ukradeno, plagirano, prepisano i to su, koji fantastično dobro mogu preraditi nečiju pjesmu i prikazati je kao svoju, u stvari, to su nadareni imitatori, pjesnički kleptomani.

Prethodno pitanje sam postavio jer znam da ste vi imali puno problema s nekim osobama, koje su uporno prerađivale vaše radove i napadale vas putem nterneta. Jesu li ti napadi prestali i je li ta osoba napokon pronašla svoj mir ili bar nekog drugog čiji su radovi vrijedni kopiranja i prepisivanja?

Poznate su raznorazne mafije, ali u zadnje vrijeme, otkada je zavladao internet, Facebook i ostali portali, nastala je nova mafija: PJESNIČKA MAFIJA.

Što je to – pjesnička mafija? (ili prozna ili likovna?)

To su ljudi, koji su nekad pisali neke pjesme, priče, što je tko pisao, ne ulazim i koji su uvijek bili ili drugi ili treći…slali su svoje radove na raznorazne pjesničko-prozne natječaje, ali nikad nisu dobili neke nagrade ….. i ………..onda……… eto interneta….rasadnika novih pjesama nepoznatih autora, koji jedva čekaju objaviti neku svoju pjesmu iz bilježnice, gdje je ista spavala snom pravednika.

I tako, objavi pjesnik/inja svoju pjesmu, sav sretan, jer je javno, jer ga/ju čitaju, jer piše: ”ako pišeš, a želiš da te čitaju, daj novu dimenziju svom postojanju” i dao/la je pjesnik/inja ”novu dimenziju svom postojanju”.. objavio/la pjesmu, sav sretan/sretna dobio/la lijepe povratne komentare o pjesmi (priči) i počeo/la je nizati svoje misli na internet… stavio/la pjesnik/inja cijelu knjigu na internet …i, jednog dana, bilo mu/joj je dosadno pa je pjesnik/inja u-Google-ao prvu rečenicu svoje pjesme, naravno, u Google se pojavilo isto to sa njegove/njene webblog stranice, ali i sa nečije tuđe, njegove/njezine riječi – na tuđoj web-stranici…netko se nekome opako ruga:

TAKO JE POČEO RAT NA PJESNIČKOM OTOKU!

Ma, ne samo na pjesničkom! i na proznom i likovnom i glazbenom i inim otocima, što veća informatizacija – to veća kriminalna organizacija 🙂 mafija je počela širiti svoje djelovanje: došlo je tu mnogo “pjesnika”, “pisaca”, “slikara”, “kompozitora” i tako je nastala – PJESNIČKA MAFIJA (može i druga: prozna, likovna, glazbena itd.).

Tko je PJESNIČKI MAFIJAŠ?

To je lik, koji kradom ide pa tiho u okrilju internetske mjesečeve noći surfa portalima, fejs-profilima, raznoraznim forumima, kraducne tu nešto, kraducne tamo nešto, formulira po svom, preradi na “svoj izričaj ili kolaž” i – puf! eto ZBIRKE PJESAMA, ETO POETE/SSE!

Umislio taj fantomski mafijaš, da je pjesnik, dive mu se, pljeskaju, lajkau mu (neki laju), sve divno krasno biserno berićetno – kako tko hoće, ali eto ti nevolje: javi se vlasnik – tatica svoje pjesme, mamica svoje pjesme i da ti tvoju nanicu na nanicu!!! ti ćeš mene krasti, lopov jedan!

Zato, dragi moji, ako ne želite mafiju na svoju kapiju – ništa ne objavljivati, dok nije izašlo dobro staro i staromodno TISKANO IZDANJE!!!

Do tada, vodit ćete sudove i sudove dokazujući da je ono “volim te” napisano tim i tim fontom – baš vaše, izvorno, autentično pjesničko dijete!

Krajem 2009. sam naletjela na jednom portalu, da je jedna cura ukrala ni više ni manje, nego mojih 19 pjesama! Grupa pjesnika je oformila blog “zajedno protiv plagijata” i tu sam među drugima I ja dokumentirala moj original i njen plagijat, pjesmu po pjesmu i na zahtjev adminu tog portala, njen blog je obrisan.

Ali i kod mene je i dalje prisutan taj slučaj, na žalost, jedna druga osoba i dalje nema mira, već i dalje uzima, prerađuje, dorađuje, izrađuje, ne znam više što radi, ali ne radi ništa dobro.

Na žalost, danas je i bavljenje književnošću postalo moda u koju se neki uključuju samo da bi bili viđeni i uočeni. Književnost se na neki način komercijalizirala i postala stvar mode i prestiža. Negdje sam pročitao da vi uglavnom izbjegavate takva modna okupljanja i da vam napisani stih ili objavljena knjiga, puno više znači od modnih okupljanja. Zašto je to tako?

Idem jako rijetko na pjesnička druženja, možda sam do sada bila na nih oko 5, jer ne želim prozaična pitanja tipa: “koliko si izdala zbirki?”, “je li to haljina od prošle godine?”, “koja ti je to boja kose?”, “gdje ćeš imati promociju?”, “tko ti je pisao recenziju?” itd.

Ako nečija knjiga ima recenziju, koju je napisalo neko zvučno ime, ego je veliki kao kuća i osoba jednostavno postaje nerealna u svojim aspiracijama prema poeziji, zamišljajući sebe kao da je ona to zvučno ime, a platila je i po tisuću kuna za te 2 stranice teksta recenzije koje je napisalo neko zvučno pjesničko ime.

Ja sam do sada napisala oko oko 20-tak recenzija raznim autorima i autoricama, poznatima i nepoznatima i nisam uzela ni kunu za to, a isto tako i za svih 13 mojih zbirki nitko mi nije uzeo ni kunu za recenziju u tim knjigama i meni je velika čast kad me netko zamoli, da mu napišem recenziju.

Do sada sam imala samo 2 vlastite promocije i to 20.5.2013. zajedno sa Emilijom Dević, pjesnikinjom iz Poreča i Senkom Ivezić, mojom bivšom šeficom i prijateljicom te 5.11.2015. sa spisateljicom Sonjom Smolec i pjesnikinjom i prijateljicom Mirjanom Pejak. Bila sam tek na par promocija knjiga drugih autora.

Svi mi znamo da i među piscima ili pjesnicima ima puno zavisti i zlobe, no isto tako ima i puno dobrih i poštenih ljudi. Da li biste vi mogli istaknuti bar neke od osoba koje vam pomažu i s kojima ste bliski?

O, kako ne, ima predivnih ljudi, evo imena, koja me jednostavno oduševljavaju: dr. Zlatan Gavrilović Kovač, daleki prijatelj iz Australije, Anđa Jotanović, pjesnikinja iz Rijeke, Mirjana Pejak Peki, pjesnikinja iz Siska, Emilija Dević, pjesnikinja iz Poreča, Franka Fani Kohn, pjesnikinja i spisateljica iz Dubrovnika, Sandra Vulin-Petković, pjesnikinja iz Njemačke.

Kakva je Jadranka Varga kao osoba? Što vas veseli, a što rastužuje?

O sebi je teško govoriti, o meni govore moje pjesme i moja djela prema ljudima: veseli me kad mogu pomoći drugome, veseli me kad netko izda svoju knjigu, tad sam stvarno sretna, jer znam koliko je truda uloženo u to i koliko znači kad imate svoju zbirku u rukama ili u digitalnom obliku, veseli me moj suprug Davor, moja Mašenka, vesele me dobri ljudi poput Vas, dragi Nenade, općenito, veseli me dobrota.

Veseli me općenito kad vidim da je netko postigao uspjeh u životu, da je netko sretan, a rastužuje me ljudska zloba, pakost, jal, nemilosrdnost prema bližnjem svom, to silno nadmetanje tko je bolji, tko je ljepši, a život je tako kratak, kao što reče Buda: “život je tek kap rose na vrhu travke”.

Svoje digitalne knjige odlučili ste u cijelosti pokloniti svim posjetiocima portala digitalne knjige, odnosno svim korisnicima interneta, koji budu zainteresirani zapreuzimanje te knjige. Što vas je navelo na takav potez?

Prije svega, digitalni otisak ostaje zauvijek na internetu, jednom postavljen link knjige ostaje zauvijek, a digitalna objava je odličan uvod za tisak, jer Vi, Nenade, pripremate moju knjigu za kompletan tisak, tako da ja stvarno nemam nikakvih problema niti puno posla oko takvih tehnikalija. Dovoljno je da nazovem moju tiskaru ili Vi ili ja pošaljem link knjige za koju želim tisak i na vrata mi dođu moje tiskane knjige.

Inače, više ne kupujem knjige, već sve čitam online, online sam više od 20 godina, a više od 10 godina sve čitam online, tako da mi je to novo doba puno prihvatljivije, nego spremati vlastitu knjižnicu u stanu sa knjigama ili kupovati novine.

Ovako, dođem na internet, potražim knjigu i lijepo je pročitam sjedeći udobno zavaljena u moju udobnu uredsku stolicu.

Koliko je vama kao piscu zanimljiva pojava digitalnih knjiga ?

I te kako mi je interesantno, jer je to jedan novi vid izdavanja knjiga gdje ja stvarno nemam nikakvih problema niti posla oko izdanja knjige: pošaljem Vama rukopis, Vi sve pripremite i knjiga je izdana online, a ujedno od Vas dobijem i linkove za kompletnu pripremu tiska, ako se za isti odlučim.

Dolaze nova vremena, a ja sam uvijek bila osoba koja je voljela istraživati sve novo što dolazi i uvijek prihvaćam nove stvari, što ne znači da ne volim i stare, ali idem naprijed – nikada natrag.

Jeste li zadovoljni suradnjom ostvarenom s portalom digitalne knjige?

O, da.. izuzetno sam zadovoljna i Vi ste, Nenade, moj izdavač u svih 13 zbirki, a bit ćete i nadalje, dok god držite ovaj odličan portal, a gdje god mogu, pišem o ovom portalu www.digitalne-knjige.com pa sam tako 20.6.2017. na svom blogu i napisala članak

“Kako sam izdala svoju prvu knjigu?”.

http://shadowofsoul.blog.hr/2015/08/1631963824/kako-sam-izdala-svoju-prvu-knjigu.html

Možete li nam otkriti vaše planove. Radite li na nekoj novoj knjizi? Pripremate li objavu nekog zasad neobjavljenog materijala?

Upravo sam gore i napisala, da pišem novu zbirku potpuno novih pjesama i tekstova i to vrlo spontano, bez ikakve žurbe, jer u in-spiro sferu se ne može ući tek tako… to dolazi postepeno i to tako kako Duša pokaže pravi smjer.

Naravno, i ta nova knjiga će biti izdana preko Vašeg portala.

I za kraj nam recite da li ima nešto važno što ste posebno željeli naglasiti, a da vas ja to nisam pitao ?

Evo, željela bih se Vama zahvaliti za sve što ste učinili za mene, a to nije malo i želim, da portal www.digitalne-knjige.com bude još dugo, dugo aktivan i da mnogi drugi autori izdaju svoja djela preko Vašeg portala, jer to im je prava ulaznica, da ih se čita, preuzima, a i da izdaju svoju tiskanu knjigu bez puno muke, posla, stresova.

Dovoljno je Vama poslati rukopis, a Vi sve pripremite za tisak… te linkove pošaljete u tiskaru i tiskana knjiga dođe na autorova vrata u vrlo brzom roku.

 

———————————-

 

Digitalna knjiga – “Isus, ta vječna zvijezda sjajna”, Jadranke Varge

 

A, za kraj bi smo samo dodali da je zbirka poezije  “Isus, ta vječna zvijezda sjajna”, Jadranke Varge, nedavno objavljena na portalu www.digitalne-knjige.com, te da ju zahvaljujući velikodušnosti njene autorice možete i preuzeti ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link:

http://www.digitalne-knjige.com/varga13.php

—————

Naravno ukoliko ste zainteresirani za kupnju tiskanog, odnosno papirnatog primjerka ove knjige li bilo koje od 15 knjiga, koje je autorica dosad objavila i tiskala ili imate kakvih drugih pitanja i to ćete moći uraditi tako da kontaktirate Jadranku na E-mail adresu: shadowofsoul57@gmail.com

 

———————————-

Sva prava i Copyright :  Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.