Kako se digitaliziraju i obnavljaju stare knjige i rukopisi?

U zadnje vrijeme konzervatori se sve više koriste digitalnim alatima za digitaliziranje i skeniranje i obnavljanje starih knjiga tekstova i rukopisa. Postoje višestruke prednosti u korištenju ovih tehnika. Naime, tako se knjige i rukopisi mogu i pohraniti i očistiti čak i ako su izvorni predmeti suviše oštečeni, a sama digitalizacija starih knjiga može omogućiti knjizi da je pročita puno više ljudi, nego kad je postojala samo kao fizički objekt ili predmet. No, kad je riječ o obnavljanju tih knjiga, potrebno je puno više nego toga od skeniranje stranica knjige i njenog pohranjivanja u računalo.

Čuvanje knjiga oblik je umjetnosti baš kao što je i sama izrada knjige. Istraživači i konzervatori proučavaju procese izrade knjige kroz povijest kako bi što bolje razumjeli i način na koji su sastavljene knjige, rukopisi i dokumenti. Važno je i znati koji su materijali korišteni tijekom izrade knjige. Tehnike izrade knjiga, a naročito vezivanja evoluirale su tijekom stoljeća. U različitim vremenima koristili su se i različite načini i materijali kako bi stranice knjige ostale na svom mjestu i kako bi knjiga zadržala svoju formu.

“Knjigu iz 16. stoljeća ne možete obnoviti na način na koji biste mogli obnoviti knjigu 20. stoljeća”, kaže konzervator Sonja Jordan-Mowery. “Te knjige nisu izrađene na isti način i tijekom njihove izrade nisu korišteni isti materijali. Pravilno osposobljeni konzervator ne samo da će znati kako to učiniti, već će znati i način da upotrijebljeni materijal zamjeni se istovrsnim ili sličnim materijalom a da pri tome knjiga ostane ista kao što je bila i prije nekoliko stotina godina kad je otisnuta.”

Podaci o materijalima i tehnikama koji su se koristili za izradu starih knjige mogu otkriti razne vrste informacija o dokumentima koje ona sadrži. No, kao i kod bilo koje druge vrsta popravka, moguće je učiniti i grešku. Najgore greške mogu trajno uništiti neprocjenjive dokumente, a događaju se najčešće zbog nemara ili nedostatka znanja i vještina, kaže konzervator Flavio Marzo.

U jednom nedavnom slučaju, Marzo je dobio rukopis iz zbirke Delhije Britanske knjižnice. Tu knjige trebalo je skenirati digitalizirati i obnoviti. Prethodni pokušaj obnove ostavio je oštećenje poveza knjige, što je onemogućilo i listanje i skeniranje teksta. Kad je Marzo rastavio uvez knjige kako bi je popravio, otkrivao je niz napomena skrivenih unutar rubova stranica, i zagonetan skup pisama na unutarnjoj strani naslovnice. Kad su ih on i njegovi kolege dekodirali tekst odnosno šifru, otkrili su da je u skrivenom dijelu knjige bila kodirana zagonetka, koja je prevedena u “Vidim te, ali ti mene ne vidiš.”

Kao što kaže Marzo, Konzervatori rade vrlo oprezno i temeljito kako bi bili sigurni da je integritet dokumenata ostao u skladu s originalom, osiguravajući time da se zadrže i svi važni detalji, jer to su ”jedinstvene i neprocjenjive fizičke značajke povezane s poviješću i korištenjem dokumenta i knjiga”.

 


 

Prilog – Restauracija starih knjiga

Paul Taylor iz Spiral Path Book Studija pokazati će vam neke od tehnika koje se koriste u restauraciju knjiga i očuvanje rijetkih povijesnih knjiga.

 

 

 

————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora i autora stranice.