Rabindranath Tagore: Dopusti mi…

Sir Rabindranath Tagore (1861.-1941.) bio je indijski pjesnik, skladatelj i dramaturg. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1913. godine.  Rabindranath Tagore, rekao je jednom prilikom da je riječi potrebno crtati, slikati ili pjevati kako bi u nama probudile intenzivan osjećaj stvarnosti.

Ova pjesma iz zbirke pjesama “Pjesnikova priča“ oslikava nam najvažniji i najcjenjeniji ljudski osjećaj – ljubav…

 


 

Dopusti mi..

Dopusti da tvoja ljubav
odjekuje mojim glasom
i spusti se na moju šutnju..

Dopusti joj neka uđe
preko moga srca
u sve moje pokrete..

Zablistaj svojom ljubavlju
kao zvijezda
u tami moga srca
i učini da zarudi
moje buđenje..

Učini da izgori
u vatri mojih želja
i poteče u sve snage
moje ljubavi..

Dopusti mi da ponesem
tvoju ljubav u svoj život
kao što harfa nosi svoju melodiju
i dopusti da ti je vratim na kraju
zajedno s mojim životom…

Rabindranath Tagore

 


 

Tko je bio Rabindranath Tagore?

Sir Rabindranath Tagore (1861.-1941.) bio je indijski pjesnik, skladatelj i dramaturg.  Odgojen je u bogatoj i obrazovanoj bengalskoj obitelji, školovao se i u Engleskoj. U književnosti se javlja od rane mladosti novelama te višnuističkom poezijom, koju i uglazbljuje, uvodeći nove stihove i ritam (zbirka Gitanjali i dr.). Doputovao je u Englesku i ondje je objavio zbirku Gitanjali, koju je sâm preveo s bengalskog jezika na engleski. Poznati engleski pjesnik Yeats napisao je oduševljeni predgovor toj knjizi, koja će godinu dana nakon toga (1913.) njezinu autoru donijeti Nobelovu nagradu (kao prvom Azijcu).

Tagore nije bio samo pjesnik, već i pripovjedač, filozof, skladatelj, slikar, pedagog, esejist, dramski pisac i prevoditelj. Sam je mnoge svoje pjesme uglazbio i one se pjevaju poput narodnih svagdje gdje se govori bengalskim jezikom, a njime govori više od 50 milijuna ljudi. Pri drugom posjetu Europi Tagore je 13. studenoga 1926. godine došao i u Zagreb.

U politici je podupirao borbu Mahatme Gandhija. Nehru je, govoreći o Tagori, rekao da je: “On je više nego ijedan Indijac uskladio ideale Istoka i Zapada proširivši osnovu indijskog nacionalnog osjećaja”. Kao posrednik između Istoka i Zapada, puno je putovao i održavao veze s europskim intelektualcima (W. B. Yeats, E. Pound, H. Bergson, R. Roland, Th. Mann i dr.), te je dao velik prinos europskom razumijevanju i zanimanju za indijsku kulturu i filozofiju.

 

 

——–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac
———————————–

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.