“Koje je boje zrak”, Nikole Nikše Eterovića i Karle Njegrić- Schühler

Digitalnu knjigu “Koje je boje zrak”, Nikole Nikše Eterovića i Karle Njegrić- Schühler, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

DIJALOG RAZIGRANIH JASTAVA

Metodološki konzistentno i sustavno obrađivanje neke teme polazi od pretpostavljene distance između autora i onoga što autor obrađuje. Ovaj tekst je zapis jastva jednog autora i jedne autorice, tu nema distance, ona se gubi u povijesti uvremenjene misli, koji nastaje iz dana u dan, bez namjere da prestane, jer ovdje nije riječ o nečemu što se može zgotoviti, učiniti konačnim i nepokretnim. Ovdje je riječ o zapisu misli koja se kreće iz sebe same, o jednom vidu teoretskog života koji smisao ne traži izvan sebe, nego ga otkriva u susretu s istom takvom misli koja ne pristaje da bude objektivirana. Knjiga je prikladno sastavljena od nastavka, ali ni nastavci u ovoj knjizi nisu objektivirani, oni i dalje proizvode lanac novih nastavaka koji žive izvan ove knjige s namjerom da jednom postanu neka druga knjiga, a potom treća i tako unedogled.

Prve rečenice legitimiraju Nikšu i Karlu kao autore koji nadilaze sve moguće dihotomije. Oni ljudski svijet ne promatraju niti kao metafizičko jedinstvo, niti kao metafizičko dvojstvo. Upit o tome može li misao dobiti temperaturu, nije upit o svođenju duhovne stvarnosti na materijalnu, kako bi se obranile fizikalističke postavke, to nije upit niti o negiranju materijalnog svijeta, nego upozorenje kako se naš svijet, ili onaj svijet kojega smo bez kritičke svijesti, na razini čistog posjedovanja smatrali svojim, radikalno mijenja.

Iako iz teksta saznajemo informacije, primjerice o gradovima gdje se Nikša i Karla nalaze, saznajemo koji ih filozofi inspiriraju, kakav je njihov odnos prema patnji i smrti, ovo nije tekst o mjestima na kojima se umire, ovo je tekst o životu i ljubavi koja se rasvjetljava Prometejevom vatrom, Eutifronovom energijom, ali i pedagoškim obzirom Nikšine učiteljice Milke Staničić, koja je Nikšu poučila kako biti i ostati razigran, znatiželjan, otvoren, zahvalan i odgovoran. Odgovoran se ne može biti prema svijetu krutih pravila i ubijene znatiželje, nego isključivo prema vlastitom svijetu o kojemu baš mi živimo. Razumije se da taj svijet ne možemo posjedovati, jer smo se odlučili za jedan drugi posjed – za posjed znanja, ljubavi, znatiželje i odgovornosti.

Ukoliko bismo ponudili odgovor na pitanje, kakve je boje zrak, on bi nedvojbeno bio da je obojan bojom kretanja, te da su, upravo zbog toga, Nikša i Karla idealni putnici. Oni su se kretali u zapisu kojega čitamo, oni se kreću u zapisu kojega ćemo tek pročitati, oni kretanjem pomiču sve granice. Ovo je knjiga geografije slobode koja se usudila misliti granicu kako ne bi bila ničim ograničena, pa ni posjedovanjem granice. Granica nikome ni pripada, ona dijeli te tako otvara mogućnost da se zađe s onu stranu granice, ali i zarobljava one kojima su neke učiteljice i učitelji, neki autoriteti i državnici, neki generali i stožeri uništili znatiželju, odgovornost i zahvalnost.

Srećom, Karli i Nikši je njihovo jastvo sazdano od znatiželje, odgovornosti, zahvalnosti i vječitog kretanja.

filozof Marko Vučetić, prijatelj, 15. X. 2020.


Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/eterovic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/