Preminuo je slavni književnik John le Carre

Autor špijunskih romana David Cornwell, poznatiji kao John le Carre, preminuo je 12. 12. 2020. u dobi od 89 godina od upale pluća. Proslavio se romanima čije je teme pronalazio u stvarnom životu špijuna i doušnika za vrijeme Hladnog rata, a njegov treći roman “Špijun koji se sklonio u zavjetrinu” postao je veliki bestseller.

Umro je od upale pluća

Pisac je umro od upale pluća a njegova obitelj se zahvalila bolnici “Royal Cornwall Hospital”, u kojoj je proveo svoje posljednje dane.

Prije nego što je postao pisac radio je za radio je za Britansku Službu sigurnosti (MI5) i Tajnu obavještajnu službu (MI6)

Cornwell je rođen 1931. godine u Dorsetu a studirao je u Bernu i u Oxfordu.  Tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća radio je za Službu sigurnosti (MI5) i za Tajnu obavještajnu službu (MI6).  Prvi roman “Poziv za umrlog”, objavio je 1961. godine pod pseudonimom. Njegov treći roman “Špijun koji je ušao iz hladnoće” (1963.), postao je bestseler i omogućio mu da se bavi samo pisanjem. Cijeli njegov opus sadrži 25 romana, uključujući i one slavne:”Dečko, dama, kralj, špijun” i “Brižni vrtlar” po kojima su snimljeni i filmovi.

Kakve romane je pisao John le Carre?

Većina Le Carréovih knjiga špijunske su priče koje se događaju tijekom hladnog rata (1945. – 91.). One britanske obavještajce prikazuju ponajprije kao političke podobnike svjesne moralne dvosmislenosti svog rada. U romanima se ističu i velike pogreške zapadne demokracije i tajnih službi. Realističnosti romana pripomoglo je i to što je pisac i sam radio u obavještajnim službama.

Tko je bio George Smiley?

Najpoznatiji lik iz njegovih romana je špijun George Smiley koji je davno izgubio vjeru u posao kojim se bavi. Svemu tome treba pridodati i njegove privatne probleme i grižnju savjesti. George Smiley, glavni je lik u pet romana, a pojavljuje se kao sporedni lik u još četiri. Zamišljen je kao suprotnost Jamesu Bondu i upravo zato prikazan kao prosječni stariji birokrat, koji lukavstvom i manipulacijom postiže svoje ciljeve.

Nakon završetka hladnog rata pisao je raznim temama

Pad Željezne zavjese promijenio je perspektivu Le Carrea, okrenuvši ga temama poput trgovine oružjem, spletki farmaceutskih tvrtki, rata protiv terorizma i ruske mafije.

Upozoravao je na uskrsnuće klerofašizma u Europi

2017. godine, Le Carré je izrazio zabrinutost zbog budućnosti liberalne demokracije, rekavši “Mislim na sve one stvari koje su se događale diljem Europe 30-ih godina prošlog stoljeća. A, sve to vidim i danas. Za mene to su apsolutno usporedivi znakovi porasta fašizma. Fašizam je danas ponovno oživljen i to posebno u Poljskoj i Mađarskoj.

Današnji političari mu se nisu svidjeli

Le Carré se usprotivio i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Trumpovu namjeru da kontrolira medije usporedio je s nacističkim spaljivanjima knjiga i rekao da Sjedinjene Države “idu putem liberalnog rasizma i neofašizma”. Bio je otvoreni zagovornik europskih integracija i oštro je kritizirao Brexit. U jednom svom ranijem romanu opisuje današnjeg britanskog premijera Borisa Johnsona kao “svinjolikog i neukog ministra vanjskih poslova”.

 


 

Prilog: Tko je bio John Le Le Carré?

David John Moore Cornwell, poznatiji pod pseudonimom John le Carré (1931.- 2020.) bio je britanski pisac, autor kriminalističkih i špijunskih romana. Jedan od rijetkih pisaca koji u svojim špijunskim romanima realistično prikazuje međunarodnu špijunažu

Le Carré je rođen u engleskom gradu Pooleu, a školovao se u Bernu i na Oxfordu. Kao učitelj radio je na Etonu od 1956. do 1958. Radio je i za Britanski ured za vanjske poslove.

Tijekom ranih 1960-ih le Carré je počeo pisati djela o špijunaži. Njegovo prvo djelo “Poziv za mrtve” (1961.) predstavlja nam Georgea Smileya, pametnog, starijeg detektiva koji se pojavljuje u mnogim le Carréovim kasnijim romanima. Reakcije kritike i publike na njegov treći roman, “Špijun koji je došao iz hladnoće” (1963.) uvjerile su ga da u opravdanost odluke da napusti rad u tajnim službama i počne se baviti isključivo pisanjem. Taj roman je le Carréu ujedno donio i prestižni Somerset Maugham Award.

 

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.