Kako djeca doživljavaju digitalne knjige?

Količina vremena koju djeca provode čitajući knjige znatno se smanjuje sa sve većom količinom vremena koju mališani provode na mobitelima, kompjuterima, video uređajima i drugim mobilnim aparatima. Ipak, istraživanje pokazuje da su i djeci i općenito mladima digitalne knjige puno bliže, zanimljivije od klasičnih tiskanih knjiga te da ih doživljavaju kao još jedan zanimljivi vid učenja i komunikacije.

Marketinška kompanija Denver and Harrison nedavno je provela studiju na uzorku od oko 1.000 djece u dobi između pet i 18 godina te njihovih roditelja. Većina ispitanih roditelja pokazala je izuzetnu zabrinutost zbog toga što sve jednostavniji pristup modernim tehnologijama djeci znatno umanjuje vrijeme provedeno uz čitanje te obiteljska druženja.

Oko 40 posto ispitanih roditelja smatra da vrijeme koje djeca provode na Internetu ili mobilnim uređajima znatno umanjuje vrijeme koje djeca provedu čitajući knjige ili baveći se nekim fizičkim aktivnostima. Oko 33 posto ispitanih smatra da moderne tehnologije znatno umanjuju vrijeme koje bi obitelj inače provela u zajedničkom druženju.

No ovo istraživanje dovelo je i do nekih zanimljivih zaključaka.  Naime otkriveno je da djeca puno lakše prihvaćaju digitalne knjige od onih klasičnih papirnatih. Listanje i čitanje digitalnih knjiga ne predstavlja im ni opterećenje, ni prisilu već jedan novi vid zabave.

Oko 60 posto ispitane djece izjavilo je da im se kod digitalnih knjiga najviše svidjela njihova ozbiljnost i pouzdanost informacija, odnosno baš ono što se najčešće navodi kao neki od najvećih  nedostataka Interneta i raznoraznih Wiki stranica.

Većina od njih rekla je da im čitanje digitalnih knjige daju i pouzdanost i osjećaj pozitivne intime i intelektualne izoliranosti kakav na internetu nisu osjetili. Sve to naravno ne znači da će toj djeci knjige zamijeniti Internet ili obrnuto. Čini se naime da je djeci najdraže kombinirati i eksperimentirati sa svim dostupnim medijima.

Čitanje kraćih i bogato ilustriranih digitalnih knjiga neka djeca usporedila su i s gledanjem videa, odnosno filmova. Što navodi na pomisao da je jedan od mogućih pravaca razvoja digitalnih knjiga u budućnosti i uvrštavanje interaktivnog videa i kraćih edukativnih filmova u njihov sadržaj.

Zanimljivo je da su djeca između ponekad vrlo naporne i preduge kupovine knjiga na Amazonu i sličnim Internet prodavaonicama knjiga i stranica s kojih se brzo i besplatno može preuzeti knjige u 99 posto slučajeva izabrala baš besplatne knjige.

98 posto djece izrazilo je mišljenje da bi i njihovi školski udžbenici trebali biti dostupni u obliku digitalnih knjiga, te da smatraju da bi im takvo što omogućilo brže i lakše učenje.

Sve to kako navode ljudi koji su proveli ovo istraživanje dovelo je i do nekih zanimljivih zaključaka:

Tehnologija bi djecu mogla vratiti čitanju knjiga, a od ukupno oko 1.000 ispitanih, 57 posto djece izjavilo je da bi vrlo rado čitalo e-knjige, dok bi ih 33 posto čitalo iz zabave kada bi im više e-knjiga bilo dostupno.

Istraživanje je također pokazalo da bi 47 posto ispitane djece nastavilo čitati i tiskane knjige, naravno ukoliko bi bile zanimljive i prilagođene njihovim interesima.

 

 

————

Napisao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora i autora stranice.