“Berači riječi”, Ive Mije Andrića

Digitalnu knjigu “Berači riječi”, Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

Osvrt na knjigu “Berači riječi”, Ive Mije Andrića

Za početak upitajmo se što je to osvrt ili prikaz? Osvrt ili prikaz je vrsta teksta u kojem se opisuje i predstavlja neko djelo: knjiga, članak, kazališna predstava, film, slika, izložba i slično. Nasuprot tome esej je kraća prozna vrsta u kojoj se obrađuje različita tematika, iz života ili znanosti, na način koji uključuje razmišljanje i zaključivanje, ali također ima i formu umjetničkog djela. Sve to napisali smo jer se pred nama nalazi knjiga Eseja i književnih prikaza “Berači riječi”, Ive Mije Andrića, koji odmah na početku knjige navodi i slijedeće:

Moram priznati da sam dugo razmišljao hoću li napisati prikaz, osvrt ili samo impresije o knjizi poezije Vidikovac na Odri sarajevske pjesnikinje Fadile Nure Haver. Za recenziju je već bilo kasno jer je knjiga objavljena prije nekoliko godina. Kritika je za takve knjige ružna i preteška riječ. Kako pisati kritiku o nečem što je više nego dobro? O dobrom se pišu i govore samo pohvale.

I tako riječ po riječ autor nas uvodi u svijet knjiga predstavivši nam u ovoj knjizi čak 37 pisanih djela i 6 književnika ili umjetnika u dijelu knjige koji je nazvao “Zapisi o ljudima i djelima ”

Sve to odaje i silan trud, no i čitalačku radoznalost Ive Mije Andrića. Jer kao što mnogi poznati pisci napominju da ne možeš postati pisac ako ne znaš čitati, tako nam Ivo Mijo Andrić dokazuje da u njemu nakon mnogo godina i puno objavljenih knjiga još uvijek ima i žara i volje za čitanjem i pisanjem. Stoga recimo da je ova knjiga odraz njegovog čitalačkog iskustva u kojoj vas svojim riječima pokušava nagovoriti da pročitate bilo koju od knjiga koje je on odabrao za vas.

Poseban osvrt zaslužuje i dio knjige koji je sam autor nazvao “Zapisi o ljudima i djelima “. Ovdje nam autor predstavlja književnike i umjetnike koje je osobno poznavao i čija djela cijeni i poštuje toliko da ne dopušta da budu prepuštena zaboravu.

Sve to ovoj knjizi dodaje i jednu osobnu notu, no uvjeren sam da će svi oni koji čitaju književne osvrte i prikaze znati cijeniti i poštivati i takav dokumentarni pristup.

A, za kraj ćemo navesti da i ova knjiga eseja i književnih prikaza, baš kao i druge knjige Ive Mije Andrića ima našu toplu preporuku i da je svakako vrijedi pročitati.

U Zagrebu, dana. 03.12.2020., Nenad Grbac

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric22.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/