Kakve pjesme je pisao najgori pjesnik na svijetu?

Škotski pjesnik William Topaz McGonagall koji je živio i radio u 19. stoljeću, pisao je poeziju toliko lošu i prezrenu da ga je na njegovim istina (ili na sreću), rijetkim čitanjima poezije, publika gađala trulim ribama. No, zbog legende o njemu i njegovim “sjajnim” pjesmama očekuje se da će jedna od njegovih neobjavljenih pjesma na londonskoj aukciji dostići i vrlo visoku cijenu.

Naime za tu neobjavljenu pjesama “proslavljenog” spisatelja kojeg su njegovi suvremenici zvali i “najgorim pjesnikom na svijetu”, se očekuje da će biti prodana za nekoliko tisuća funti.

William Topaz McGonagall,  se osim u pisanju okušao i u glumi, no poezija je ono će ostati zapamćen. Poznato je i da je za života objavio oko 200 pjesama. Reakcije publike na njegove nastupe varirale su od euforične naklonosti i burnog smijeha do zviždanja i ismijavanja. Njegove zbirke poezije i dalje se štampaju, te je često citiran i to ne baš u pozitivnom smislu. I sve to stoljećima nakon što su u zaborav pali mnogi njegovi neusporedivo talentiraniji suvremenici.

Pjesmu “Lines, In Praise of The Royal Marriage” napisao je 6. svibnja 1893. kako bi proslavio sklapanje braka Georgea Alberta, budućeg kralja Georgea V. i princeze Victorije Mary od Tecka. Ta rukom napisana pjesma vlasništvo je kolekcionara poezije Roya Davidsa.

Književni kritičari onog doba su toliko “uživali” u McGonagallovoj poeziji da su napisali da se pjesnik oglušio na poetsku metaforu, te da je ritam njegovih uradaka toliko neprikladan, da je sve to u konačnici rezultirao nenamjerno zabavnim poetskim djelima.

Naravno, prilažemo vam i tekst pjesme ali na izvornom engleskom jeziku na kojem je pjesma i pisana. Naime, bojimo se da bi prevođenjem pjesme na Hrvatski jezik “pokvarili”, njen poetski ugođaj i vrijednost.

 

In Praise of the Royal Marriage

God bless, the lovely, and sweet Princess May,

Also, the Duke of York, so handsome and gay.

Long life, and happiness to them, in married life.

May they always, be prosperous and free from strife.

May their hearts, always be full of glee.

And, be kind, to each other, and ne’er disagree.

And, may the demon, discontent, never mar their happiness.

And, my God, be their comforter, in time of distress…

And, if they have children, may they grow grace.

And, be an honour, to the royal race.

Of the empress of India, and Great Britain’s Queen.

Who is faithful to her subjects, and ever has been.

 

 

 

Napisao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.